Redactia.ro
Home » Exclusiv » EXCLUSIV. Tot ce trebuie să știi înainte de a alege o tabără de vară pentru copii! Aura Tudor, consilier educațional, ne-a oferit sfaturi importante: ”Sunt grozave activitățile extrașcolare”

EXCLUSIV. Tot ce trebuie să știi înainte de a alege o tabără de vară pentru copii! Aura Tudor, consilier educațional, ne-a oferit sfaturi importante: ”Sunt grozave activitățile extrașcolare”

GALERIE FOTO (2)

Aura Tudor este director la o grădiniță privată și în același timp consilier educațional pentru alte două grădinițe, trainer de cursuri pentru copii, precum și organizator de excursii și tabere. De asemenea, scrie poezii, cântece și povești pentru copii, inspirată fiind de interacțiunea cu ei. Aura ne-a mărturisit că tot ceea ce face acum, face cu multă bucurie. Fiind director și consilier educațional, lucrează în echipă cu educatoarele pentru a găsi cele mai interesante activități și mai utile metode pentru lucrul cu copiii, părinții. În trainingurile pe care le susține se străduiește să susțină educatoarele, să le transmită importanța activității lor, să le încurajeze să lucreze în echipă atât cu colectivul, cât și cu copiii și părinții. Mai multe sfaturi utile aflăm citind acest interviu.

Ce trebuie să știm înainte de a alege o tabără de vară pentru copii

Aura Tudor ne-a oferit un interviu exclusiv despre cum putem să alegem cea mai bună tabără de vară pentru copii. Consilierul educațional a oferit sfaturi importante, pe care toți părinții trebuie să le ia în considerare, înainte de a-și trimite copiii în tabără.

”Înainte de a alege înscrierea copilului într-o tabără este recomandat să cunoști trainerii și experiența lor în lucrul cu copiii, programul taberei – activitățile, drumețiile, meniul și desigur locația. Din perspectiva mea, trainerii sunt cei ce stau la baza deciziei, deoarece atitudinea lor față de copii, valorile, experiența și tactul lor pedagogic vor contribui la starea de bine general din tabără. Pentru copiii mai mici este mai ușoară adaptarea în tabără, dacă au unul, doi prieteni printre cei înscriși”, ne-a spus Aura Tudor.

Cât despre activitățile educaționale, care se fac într-o tabără de vară, Aura consideră că se poate realiza o gamă diversificată, începând de la mersul pe bicicletă și drumeții până la dans sau pictură. ”Se poate realiza o gamă foarte diversificată de activități în taberele de vară. De la drumeții, mers pe bicicletă, cursuri de înot, până la ateliere de teatru, dezvoltare pesonală, pictură, modelaj, sculptură, dans sau limbi străine. De exemplu, în tabăra pe care am organizat-o eu în această vară am desfășurat activități precum:

  • distracție în parcul de avetură pentru copii: tiroliană, plimbare cu poneii
  • ateliere: teatru, dans, art &craft, percuție coporală, dezvoltare pesonală, agile mind
  • drumeții
  • curs de antreprenoriat
  • vizită la muzeu
  • foc de tabără
  • jocuri de socializare”, a continuat educatoarea.

Aura Tudor ne-a vorbit și despre impactul pe care-l va avea transferul de afectivitate, care se produce în momentul desprinderii temporare a copilului de familie.

Taberele pentru copii oferă într-un timp scurt o mulțime de experiențe care să îi ajute să se descopere, să își cunoască potențialul, să își înfrunte temerile și să le pună în cuvinte, să își formeze deprinderi și să își dezvolte abilități sociale. Este un moment important participarea în tabără și mai ales în prima tabără! Este foarte important ca cei mici să își dorească participarea în tabără și să știe că aceasta presupune că va avea parte de o mulțime de activități distractive, de mulți copii cu care se poate juca, dar că va fi pentru o vreme departe de părinți.

Dacă copilul este pregătit de experiența taberei și are un atașament sănătos cu părinții, acesta va reuși să se adapteze programului taberei, să se bucure de fiecare activitate și moment de joacă sau explorare, să își sporească încrederea în forțele propria și autonomia. Dacă copii sunt nehotărâți și temători în legătură cu participarea în tabără, cel mai bine este ca părinții să susține copilul, să povestească cu el depre despărțire, tabără și să creeze multe jocuri de rol cu această temă și dacă este posibil să creeze ocazia ca 1-2 zile copilul să doarmă la bunici, prieteni etc.

Cu siguranță dacă cei mici sunt susținuți de părinți și dacă copilul are o relație de atașament cu unul dintre trainer, copilul se poate adapta și bucura de experința taberei. În situația în care copii nu vor să meargă, sunt anxioși și nu acceptă discuții, jocuri pe acest subiect, nu recomand participarea în tabără, dar recomand cu tărie părinților ca treptat să descopere cauzele anxietății și să îi susțină pe cei mici pentru a le depăși”, a declarat Aura Tudor, pentru Redacția.ro

Calitățile esențiale pe care trebuie să le aibă orice trainer

Atunci când vine vorba despre calitățile esențiale pe care trebuie să le aibă un trainer din orice tabără de vară, Aura Tudor ne-a mărturisit că acesta trebuie să iubească, în primul rând, copiii. Apoi, să îndrăgească jocurile, să fie creativ, empatic și calm.

”Un trainer trebuie să iubească copiii, să îi placă să se joace, să fie creativ, empatic, calm, atent și cu brațele mereu deschide! Sunt tare mândră de echipa de traineri cu care merg în taberele pe care le organizez. Cu toții sunt profesioniști, au experiență în lucrul cu copiii, sunt pasionați de educație, viață, natură și dornici de a le oferi copiilor experiențe de neuitat!

Fiecare trainer își aduce aportul în energia care se crează în tabără, având un rol deosebit de important. Un trainer este grozav dacă lasă copilul din el să se bucure și să se joace alături de copii, fiind totodată conștient de responsabilitatea pe care o are în formarea copiilor”, a mai spus consilierul educațional.

Cum modelează o tabără de vară, un copil

Activitățile extrașcolare sunt foarte bune pentru copii, fiecare experiență de acest fel aducând descoperirea sinelui și a celor din jur, mai spune consilierul educațional. ”Fiecare experiență aduce noi conștientizări, descoperirea sinelui și a celor din jur, conectarea cu natura și emoțiile, precum și dezvoltarea încrederii în forțele proprii. Sunt grozave activitățile extrașcolare, având în vedere impactul pe care îl au asupra fiecărui copil, dar și asupra grupului.

De exemplu, excursiile cu colegii de clasă/grupă îi ajută pe copii să se cunoască mai bine, să lucreze în echipă, să creeze prietenii mai solide, să se susțină unii pe ceilalți și să îi dezvolte noi deprinderi. De asemenea, în cadrul taberelor și excursiilor, copiii învață reguli de comportament în societate – la muzeu, zoo, în parc, în livadă, în pădure, descoperă lumea înconjurătoare experiențial și își pot utiliza, verifica, antrena, conoștințele, aptitudinile”, a conchis Aura Tudor, pentru Redacția.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: