Redactia.ro
Home » Știri » O nouă alertă epidemiologică! Avertismentul OMS

O nouă alertă epidemiologică! Avertismentul OMS

Ce este Zosurabalpin, antibioticul revoluționar care luptă împotriva bacteriilor rezistente la medicamente? Tot ce trebuie să știi

O nouă alertă epidemiologică! Iată avertismentul OMS!

Avertismentul OMS

În data de 20 noiembrie 2023, Organizația Mondială a Sănătății a emis o nouă alertă epidemiologică, subliniind creșterea alarmantă a cazurilor de rujeolă în mai multe regiuni. Rujeola, cunoscută și sub denumirea de pojar, este o boală virală extrem de contagioasă cu potențial grav pentru sănătatea umană.

În București, numărul cazurilor de rujeolă a înregistrat o creștere semnificativă, doar în săptămâna trecută fiind confirmați 26 de copii, o cifră în creștere față de perioada anterioară. Medicii avertizează că vaccinarea la timp reprezintă o măsură esențială pentru protejarea copiilor împotriva acestei boli.

Datele statistice arată că, de la începutul anului, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în județul Mureș, cu 600 de copii diagnosticați cu rujeolă, și în Brașov, unde s-au înregistrat peste 200 de cazuri, conform Observatornews.ro.

O nouă alertă epidemiologică

Rujeola, cunoscută pentru contagiozitatea sa, este o boală gravă, în special pentru copiii cu vârsta sub 5 ani și bebelușii, pentru care poate avea consecințe fatale. Deși există un vaccin eficient împotriva rujeolei, aceasta continuă să facă victime în rândul celor mai vulnerabili membri ai societății.

Cum se transmite rujeola?

Rujeola este cauzată de virusul Morbillivirus, care este specific oamenilor și se răspândește ușor prin tuse, strănut sau contactul cu suprafețe contaminate. Virusul poate supraviețui pe suprafețe timp de până la două ore și poate fi transmis și prin aerul dintr-o încăpere în care o persoană infectată a tușit sau strănutat.

O persoană infectată cu rujeolă poate transmite virusul altor 9 din 10 persoane cu care intră în contact și care nu sunt imunizate prin vaccinare sau prin trecerea prin boală. Transmiterea virusului poate avea loc cu până la 4 zile înainte de apariția erupției cutanate specifice și persistă timp de încă 4 zile după aceasta.

Simptomele rujeolei

Primele simptome ale rujeolei apar într-un interval de 10-14 zile de la contactul cu virusul. Printre semnele și simptomele rujeolei se numără febra, tusea uscată, rinoreea, durerea în gât, conjunctivită, precum și apariția unor puncte mici și albe pe interiorul obrajilor și pe gingii, cunoscute sub denumirea de puncte Koplik. Erupția cutanată, constând în puncte mici și roșii care se pot uni pe măsură ce se răspândesc, reprezintă un alt indicator al prezenței rujeolei.

Este esențial ca populația să fie conștientizată cu privire la importanța vaccinării pentru prevenirea răspândirii rujeolei. Autoritățile sanitare și comunitățile locale trebuie să întreprindă acțiuni urgente pentru a limita și controla această epidemie și pentru a proteja sănătatea celor mai vulnerabili membri ai societății, copiii.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: