Redactia.ro
Home » Știri » Povestea hoților de la Roșia Montană. Sute de kilograme de aur duse la amanet

Povestea hoților de la Roșia Montană. Sute de kilograme de aur duse la amanet

Într-un colț uitat al țării, o poveste de hoție ce rivalizează cu cele mai îndrăznețe planuri criminale a ieșit la iveală. Hoții de aur de la Roșia Montană, alcătuiți dintr-un grup de romi din județele Alba și Mureș, au reușit să ducă la îndeplinire un furt masiv, lăsând în urmă o serie de întrebări și controverse.

Furtul care a surclasat încercările corporațiilor

Într-un paradox al sortimentelor, acești hoți au reușit ceea ce nu au putut milionarii de la Gabriel Resources: să scoată aurul de la Roșia Montană. Pe fundalul unor dispute legale internaționale, 15 bărbați din județele Alba și Mureș au fost acuzați de furt, prelucrare și vânzare ilegală a aurului din această zonă.

Faptele au început să se desfășoare încă din 2013, o perioadă marcată de tensiuni și controverse în jurul extracției aurului din Munții Apuseni. În timp ce luptele juridice împotriva companiei RMCG făceau vâlvă, hoții au găsit oportunitatea în ilegalitate. Cu un plan aparent simplu – să fure aurul și să-l vândă la amanet – au reușit să-și umple buzunarele pentru o perioadă.

Distrugerea unei rețele criminale

Anul 2015 a marcat începutul sfârșitului pentru această rețea ilegală. Procurorii DIICOT au intervenit și au destructurat întregul lanț infracțional, reținând 15 persoane implicate. Totuși, niciunul dintre inculpați nu a fost condamnat până în prezent, în ciuda eforturilor autorităților.

Potrivit anchetei, hoții au sustras mii de kilograme de aur din perimetrul industrial al RoșiaMin Roșia Montana. Modalitatea lor de operare amintește de scene din filmele western, cu explozii și transport ilegal de material prețios.

Cu toate acestea, justiția română a întâmpinat dificultăți în soluționarea cazului. Dosarul a fost transmis de la un procuror la altul, iar unele aspecte au rămas neclare. Termenul de prescripție pentru infracțiune este de opt ani, ceea ce ridică întrebări serioase cu privire la pedepsirea vinovaților.

O istorie care se repetă

Acest caz nu este izolat. Într-un incident similar în 2020, persoane din Teleorman au fost arestate pentru extragerea ilegală a metalelor prețioase din solul aurifer din Apuseni. O serie de confiscări spectaculoase și sume mari de bani au completat imaginea unei crime organizate ce pare să fi găsit un loc de refugiu în umbra legii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini