Redactia.ro
Home » Știri » România va interzice fermele de blănuri din 2027, conform unei noi legi adoptate. Decizia finală a fost luată în Camera Deputaților

România va interzice fermele de blănuri din 2027, conform unei noi legi adoptate. Decizia finală a fost luată în Camera Deputaților

România se pregătește să interzică fermele de blănuri, după ce Camera Deputaților a adoptat, cu 217 voturi pentru, 6 împotrivă și 7 abțineri, un proiect de lege care va pune capăt acestei practici începând cu 1 ianuarie 2027. Legea vizează interzicerea creșterii, capturării intenționate și sacrificării animalelor pentru blană, în special a speciilor de șinșilă și nurcă, utilizate în mod tradițional în industria modei.

Perioadă de tranziție pentru lichidarea fermelor

De la promulgarea legii și până la sacrificarea ultimului animal de blană dintr-o astfel de fermă va fi prevăzută o perioadă de tranziție de doi ani. Această măsură a fost adoptată pentru a permite proprietarilor de ferme să-și închidă afacerile în mod organizat și să ofere angajaților timpul necesar pentru a găsi alte locuri de muncă. Liderul grupului parlamentar PNL, Gabriel Andronache, a declarat că tranziția este esențială pentru a răspunde nevoii de predictibilitate economică, ținând cont de impactul asupra afacerilor și locurilor de muncă.

În perioada de doi ani, fermierii și angajații vor avea oportunitatea de a se adapta la schimbare, iar statul ar putea să ofere sprijin pentru recalificarea profesională a celor afectați. Propunerea inițială a proiectului legislativ prevedea interzicerea fermelor de blănuri începând cu 1 ianuarie 2025, dar amendamentele aduse de Comisiile de Agricultură și Juridică au extins termenul pentru a permite o tranziție mai lină.

Concret, de la promulgarea legii şi până la sacrificarea ultimului animal de blană dintr-o astfel de fermă vor trece cel mult doi ani de zile. O perioadă de tranziţie este necesară pentru a răspunde nevoii de predictibilitate economică, iar deţinătorii fermelor să aibă timp pentru a-şi lichida afacerile. În acelaşi timp, angajaţii acestor ferme trebuie să aibă timp pentru găsirea altor locuri de muncă – pe cont propriu sau cu ajutorul proprietarilor fermelor”, a spus liderul de grup al deputaților PNL, Gabriel Andronache.

O decizie istorică pentru România

Prin această măsură, România devine a 21-a țară europeană care reglementează interzicerea fermelor de animale pentru blană. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților, cameră decizională, după ce Senatul l-a aprobat în decembrie 2022. De asemenea, a primit aviz favorabil din partea Consiliului Economic și Social în octombrie 2022.

Argumentele pentru interzicerea fermelor de blănuri includ aspectele etice și de bunăstare a animalelor. Campaniile de advocacy și numeroase organizații pentru drepturile animalelor au militat activ pentru această schimbare, subliniind condițiile precare în care animalele erau crescute și sacrificarea lor exclusiv în scopuri comerciale. Interzicerea reprezintă un pas înainte pentru protecția animalelor și aliniază România cu tendințele internaționale în ceea ce privește drepturile animalelor.

O perioadă de tranziție de 2 ani de zile este soluția potrivită pentru fermele de animale de blană din România. Concret, de la promulgarea legii și până la sacrificarea ultimului animal de blană dintr-o astfel de fermă vor trece cel mult doi ani de zile.

O perioadă de tranziție este necesară pentru a răspunde nevoii de predictibilitate economică, iar deținătorii fermelor să aibă timp pentru a-și lichida afacerile. În același timp, angajații acestor ferme trebuie să aibă timp pentru găsirea altor locuri de muncă – pe cont propriu sau cu ajutorul proprietarilor fermelor. 24 de luni constituie o perioadă suficientă de tranziție, luând în considerare dimensiunile reduse ale acestui sector în România: două ferme de nurci americane care au rămas să își desfășoare activitatea în țara noastră și mai puțin de 10 ferme de șinșile. Această perioadă de 24 de luni include două cicluri complete de producție, împreună cu câteva luni de zile pentru parcurgerea tuturor etapelor juridice și practice care presupun desființarea respectivelor ferme.

De asemenea, în cei 2 ani de zile prevăzuți, angajații din aceste ferme vor putea să facă tranziția către alte locuri de muncă, inclusiv (la nevoie) urmând cursuri de recalificare profesională”, se arată în motivarea amendamentului care amână cu doi ani interzicerea de ferme de animale de blană în România.

Deși sectorul fermelor de blănuri în România este de dimensiuni reduse, cu doar două ferme de nurcă și mai puțin de 10 ferme de șinșilă, perioada de tranziție de doi ani este considerată necesară pentru a permite fermierilor să-și închidă afacerile și să respecte procedurile legale. În această perioadă, vor avea loc două cicluri complete de producție, oferindu-le antreprenorilor timpul necesar pentru a-și lichida stocurile și a finaliza toate demersurile juridice și administrative.

Un viitor fără ferme de blănuri

Pe măsură ce se apropie termenul de 2027, România se va alătura altor state europene care au luat măsuri similare pentru protecția animalelor. Trendul european de interzicere a fermelor de blănuri continuă să se extindă, determinat de o creștere a conștientizării asupra suferinței animalelor și a preocupărilor legate de sustenabilitate.

Această schimbare legislativă reflectă o tendință globală de a renunța la practicile considerate neetice, în favoarea unor soluții mai durabile și responsabile. România își consolidează astfel angajamentul față de protecția animalelor și adoptarea unor standarde europene în ceea ce privește bunăstarea acestora.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: