Redactia.ro
Home » Știri » S-a zguduit din nou pământul! Ce magnitudine a avut cel mai puternic cutremur din ultimii 50 de ani din Arad

S-a zguduit din nou pământul! Ce magnitudine a avut cel mai puternic cutremur din ultimii 50 de ani din Arad

cutremur

S-a zguduit din nou pământul! 4 cutremure au avut loc marți, 23 mai 2023! Iată ce magnitudine a avut cel mai puternic cutremur din ultimii 50 de ani din Arad!

Cutremur după cutremur în România

România a fost zguduită de o serie de cutremure în ultimele ore! Ultimul cutremur, cu o magnitudine de 3,2 pe scara Richter, s-a produs marți dimineața în zona seismică Făgăraș-Câmpulung, județul Dâmbovița.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul a avut loc la o adâncime de 68 de kilometri și a fost resimțit în mai multe orașe din jur. Printre acestea se numără Târgoviște, Brașov, Ploiești, Pitești, Sfântu-Gheorghe și Râmnicu Vâlcea. Chiar dacă magnitudinea acestui cutremur a fost una relativ mică, el a adăugat o nouă piatră la edificiul îngrijorărilor privind activitatea seismică în țară.

Incidente similare au fost raportate și în zona Crișana, județul Arad, unde au avut loc trei cutremure slabe cu magnitudini cuprinse între 2 și 2,7. Acestea au venit în urma unor seisme mai puternice care s-au produs cu o zi înainte și care au atins magnitudini de 4,9 și 4,3 pe scara Richter. Ambele evenimente s-au resimțit în municipiul Arad și orașul Lipova, potrivit  Agerpres.

Această serie de cutremure a stârnit îngrijorare în rândul populației și a adus în prim-plan necesitatea luării măsurilor adecvate de protecție în fața acestui pericol natural.

Cel mai puternic cutremur din ultimii 50 de ani din Arad

O nouă mișcare tectonică puternică a zguduit regiunea Banat și Crișana, provocând panică printre locuitori și atrăgând atenția asupra necesității pregătirii în fața cutremurelor. Cutremurul, cu o magnitudine de 4,9 pe scara Richter, s-a produs luni seara, cu puțin timp înainte de ora 21:00.

Localnicii din Arad au fost printre cei mai afectați, resimțind puternic intensitatea seismului și ieșind speriați în stradă. Teamă de replici a fost justificată, deoarece la aproximativ 3 ore de la primul cutremur, la ora 22:55, a avut loc o replică cu magnitudinea de 4,3 pe Richter.

„S-au zguduit ferestrele şi uşa de la apartament s-a deschis. Stau la etajul şase şi am simţit foarte puternic cum se clătina totul în jur. Prima reacţie a fost să fug, dar apoi mi-am adus aminte că nu e indicat să fii pe casa scării când e cutremur. Am coborât din bloc când s-a terminat şi toată lumea era afară să schimbe impresii. Sperăm că nu vor fi replici sau vor fi mai uşoare”, a spus, pentru sursa citată, un locatar din cartierul Aurel Vlaicu, Gabor Sinka.

„Parcă a trecut un tanc pe stradă, a vibrat casa, mobila, am simţit sub picioare cum se mişcă podeaua. A fost primul cutremur pe care l-am simţit”, a spus un locuitor din cartierul Europa.

Potrivit directorului Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, un cutremur cu o asemenea magnitudine nu a mai avut loc la Arad din anul 1974. Înregistrat la o adâncime de doar 2,2 kilometri, seismul a fost simțit și în alte orașe din apropiere, cum ar fi Timișoara, Reșița și Cluj-Napoca.

Cu toate acestea, autoritățile au informat că, până în prezent, nu au fost raportate pagube semnificative. Cu toate acestea, aceste evenimente recente au atras atenția asupra necesității de a fi pregătit în fața cutremurelor.

24 de cutremure în luna mai

Începând din luna mai, România a fost martora a 24 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 și 4,9 pe scara Richter. Cel mai puternic cutremur din acest an, cu o magnitudine de 5,7, s-a produs în județul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri, în data de 14 februarie.

Această serie de cutremure evidențiază importanța pregătirii și luării de măsuri de precauție pentru a face față fenomenului seismic. Cutremurele pot avea consecințe devastatoare asupra oamenilor și infrastructurii, motiv pentru care este esențial să fim conștienți de riscuri și să știm cum să reacționăm în astfel de situații.

Ce trebuie să ai în rucsacul de urgență, în caz de cutremur. Te ajută să supraviețuiești câteva zile

Arafat le recomanda românilor, în urmă cu puțin timp, să aibă pregătit în casă, în mașină etc. un rucsac de urgență, care să conțină produse esențiale, precum:

Apă

„Cel puţin 4 l de apă/persoană/zi.Dacă aveţi animale de companie nu uitaţi să prevedeţi apă şi pentru ele (cca. 30 ml. de apă/kg. animal/zi).Depozitaţi apa într-un loc rece şi întunecos. Înlocuiţi apa o dată la 6 luni.

Apa este esenţială supravieţuirii. În caz de maximă urgenţă, se poate obţine apă potabilă prin fierbere timp de 10 minute.

Alimente

Compacte şi uşoare care nu necesită răcire, fierbere ori coacere.

Iată câteva exemple de alimente pe care puteţi să le pregătiţi:

– mâncare în cutii de conserve (nu uitaţi deschizătorul)

– alimente deshidratate

– batoane energizante

– biscuiţi de secară

– dulceaţă- sucuri, cafea, ceai

– după caz, alimente pentru nevoi speciale: mâncare pentru bebeluşi, lapte etc.

– dacă aveţi animale de companie, nu uitaţi mâncarea acestora. Dacă trebuie să încălziţi anumite alimente prevedeţi un aragaz de campanie şi combustibil.

Îmbrăcăminte și încălțăminte

Pentru fiecare persoană, în funcţie de anotimp. De asemenea, nu uitaţi lenjeria de corp.

Sac de dormit/ 2 pături pentru fiecare persoană

Trusă de prim ajutor

– medicamentele personale şi reţete (Nu uitaţi să scrieţi pe un bilet numele doctorului de familie)

– analgezice, antiseptice

– la nevoie, articole sau accesorii necesare pentru aparatul auditiv, scaunul rulant etc.

Aparate utile

– aparat radio AM/FM cu baterii de schimb (Nu uitaţi să înlocuiţi bateriile anual!)- lanternă/persoană şi baterii de schimb- un fluier (semnalul convenţional în caz de urgenţă este de fluierături scurte)

– un telefon mobil, o cartelă telefonică, cablu și un acumulator suplimentar

Articole pentru copii

– Jocuri, în funcţie de vârsta membrilor familiei

– Cărţi de colorat, creioane, jucării pentru copii

Articole de igienă

– hârtie igienică, hârtie umedă de mâini, batiste de hârtie

– articole personale: săpun, şampon, deodorant, pastă de dinţi, periuţă de dinţi, pieptene etc.

– saci de bucătărie

Acte

– carte de identitate, carnete de asigurări medicale

– bani

– cecuri

– numere de telefon importante, se arată pe site-ul” FiiPregătit.ro.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: