Redactia.ro
Home » Știri » Schimbări semnificative în procesul de înmatriculare a mașinilor din România. Tot ce trebuie să știe șoferii

Schimbări semnificative în procesul de înmatriculare a mașinilor din România. Tot ce trebuie să știe șoferii

Schimbări semnificative în procesul de înmatriculare a mașinilor din România. Tot ce trebuie să știe șoferii

Schimbări semnificative în procesul de înmatriculare a mașinilor din România. Iată tot ce trebuie să știe șoferii!

Schimbări semnificative în procesul de înmatriculare a mașinilor din România

Într-o ședință desfășurată pe 8 septembrie, Guvernul României a aprobat modificări importante ale Codului Rutier, care vizează modul în care autovehiculele sunt înmatriculate, precum și procesul de eliberare a permisului de conducere internațional (PIC). Aceste modificări au fost prezentate de alba24.

În forma actuală a Codului Rutier, pentru a interzice înmatricularea autovehiculelor și remorcilor, este necesară îndeplinirea concomitentă a două condiții:

  1. Autovehiculele și remorcile trebuie să fie raportate ca fiind furate în România sau în străinătate.
  2. Autovehiculele și remorcile trebuie să fie date în urmărire de Inspectoratul General al Poliției Române.

Astfel, această restricție nu se aplică autovehiculelor care se află doar în una dintre cele două situații menționate mai sus.

Ce trebuie să știe toți șoferii români

Prin modificarea propusă, restricția de înmatriculare se va aplica și în cazul în care vehiculele sunt fie doar furate, fie doar date în urmărire, nu ambele. Această schimbare vine în contextul în care multe vehicule raportate ca furate provin din afara României și nu pot fi plasate sub urmărire de către Inspectoratul General al Poliției Române. Acest lucru ar putea implica că restricția de înmatriculare nu se aplică vehiculelor aflate sub urmărire internațională de către autoritățile competente ale altor state. De asemenea, unitățile teritoriale subordonate Inspectoratului General al Poliției Române, Direcția Generală de Poliție a municipiului București și inspectoratele județene de poliție vor putea introduce mențiuni cu privire la vehiculele raportate ca furate sau date în urmărire, nu doar Inspectoratul General al Poliției Române, conform notei de fundamentare a proiectului.

„Având în vedere faptul că o mare parte a vehiculelor reclamate ca fiind furate provin din afara României, acestea nu sunt și nu ar putea fi date în urmărire de Inspectoratul General al Poliţiei Române, ceea ce ar putea conduce la concluzia că interdicția de înmatriculare nu este aplicabilă și vehiculelor date în urmărire la nivel internațional de către autoritățile competente ale altor state.

Pe de altă parte, unităţile teritoriale aflate în subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române, Direcţia generală de poliţie a municipiului Bucureşti şi inspectoratele judeţene de poliţie pot introduce mențiuni cu privire la vehiculele reclamate ca fiind furate sau cele date în urmărire, nu doar Inspectoratul General al Poliției Române”, se motivează în nota de fundamentare a proiectului.

În ceea ce privește articolul 21, alineatul (2), acesta va fi modificat pentru a include noile prevederi astfel:

„(2) Autovehiculele şi remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliţiei Române ori de către autoritățile altor state, nu se înmatriculează.”

Conform surselor, înainte de înmatricularea unui vehicul, autoritatea de înmatriculare va efectua verificări cu privire la starea acestuia prin intermediul canalelor de comunicare stabilite la nivel național, european sau internațional. Aceste canale de comunicare pot include registre în baza unor tratate internaționale care conțin date despre vehiculele înmatriculate în statele semnatare sau corespondență punctuală cu statul de origine al vehiculului. Verificările sunt efectuate în Sistemul informatic național de semnalări, Sistemul informatic Schengen și Sistemul european de informații despre vehicule și permise de conducere.

Înmatricularea unui vehicul nu va putea fi efectuată decât dacă verificările efectuate nu arată că vehiculul respectiv a fost furat sau se află sub urmărire. Aceste modificări au scopul de a îmbunătăți controlul și securitatea în procesul de înmatriculare a mașinilor în România.

Sursa foto: Arhivă

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: