Redactia.ro
Home » Stil de viață » Semnele care ar putea prevesti apariția cancerului de col uterin. Ce trebuie să știi, de fapt

Semnele care ar putea prevesti apariția cancerului de col uterin. Ce trebuie să știi, de fapt

Infecția cu HPV (virusul papiloma uman) este în prezent una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică din România. Se estimează că 80% dintre femei și bărbați se infectează în decursul vieții cu acest virus.

Acesta este un adevăr dureros care stă la baza dezvoltării cancerului de col uterin, una dintre cele mai periculoase forme de cancer.

Semnele care arată apariția cancerului de col uterin

HPV este un virus care poate infecta zona genitală, dar și alte zone ale corpului, cum ar fi gura și gâtul. Există aproximativ 150-200 de tipuri de HPV cunoscute, dintre care 15 sunt considerate cu risc ridicat pentru dezvoltarea cancerului de col uterin. Acestea includ tipurile 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 și 82. Alte tipuri, cum ar fi 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81 și CP6108, sunt cu risc scăzut sau nu au fost încă clasificate în mod clar.

Un aspect alarmant este că acest virus poate fi transmis cu ușurință prin contactul sexual. Răspândirea sa este atât de extinsă încât se consideră că un singur contact sexual în viață poate fi suficient pentru a contracta virusul. Cu toate acestea, majoritatea infecțiilor cu HPV nu provoacă simptome evidente și trec neobservate.

„În stadiile avansate, apar şi simptome precum durerea, sângerarea. Mai poate apărea şi insuficienţă renală din cauza dezvoltării la nivelul pelvisului și a blocării căilor de eliminare a urinii.

De reţinut este că, în stadiile incipiente nu avem simptome. Este important ca diagnosticul să se pună în stadii incipiente, adică în stadii premaligne pentru că atunci se poate interveni cel mai bine”, a declarat medicul oncolog Dragoș Median.

Cum să previi cancerul de col uterin

Una dintre cele mai eficiente metode de prevenție a cancerului de col uterin este vaccinarea împotriva HPV. Vaccinarea adolescenților, în special a fetelor, înainte de debutul vieții sexuale, oferă o protecție semnificativă împotriva acestui virus. Conform experților, acest tip de vaccinare poate preveni 90% dintre cancerele de col uterin.

De curând, Ministerul Sănătății a introdus o strategie nouă de vaccinare care nu se limitează la adolescente, ci include și băieții. Aceasta este o mișcare pozitivă în lupta împotriva HPV și a cancerului de col uterin, deoarece și bărbații pot transmite virusul și pot dezvolta alte tipuri de cancer asociate cu HPV.

Țara noastră se confruntă cu una dintre cele mai mari rate de incidență a cancerului de col uterin din Europa. Este la fel de gravă ca situația din Republica Moldova. Mai mult, mortalitatea este la un nivel alarmant, cu aproximativ 1800 de femei care pierd lupta cu cancerul de col uterin în fiecare an.

Factorii de risc pentru dezvoltarea acestui tip de cancer includ fumatul, debutul precoce al vieții sexuale, partenerii sexuali multipli, istoricul familial de cancer de col uterin și imunosupresia. Infecțiile cu transmitere sexuală asociate pot, de asemenea, să sporească riscul de infecție cu HPV.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: