Redactia.ro
Home » Știri » Un dinte străvechi, descoperit într-o peșteră din Laos. Aceasta este dovada că o specie de oameni a trăit în urmă cu 130.000 de ani

Un dinte străvechi, descoperit într-o peșteră din Laos. Aceasta este dovada că o specie de oameni a trăit în urmă cu 130.000 de ani

Un dinte străvechi, descoperit într-o peșteră din Laos

Un dinte străvechi, descoperit într-o peșteră din Laos. Rămășițele unei specii umane străvechi, numită Denisovani, au fost găsite pentru prima dată în Asia de Sud-Est. Specialiștii căutau rămășițe de la denisovenii din zonă, iar această descoperire ar putea ajuta la dezlegarea unuia dintre cele mai mari mistere ale evoluției umane. 

Un dinte străvechi, descoperit într-o peșteră din Laos. Aceasta este dovada că o specie de oameni a trăit în urmă cu 130.000 de ani

Un dinte uman a fost găsit într-o peșteră din Laos. Acesta ar putea ajuta la dezlegarea unuia dintre marile mistere ale evoluției umane. Oamenii de știință sunt de părere că dintele a aparținut unei tinere femei care a trăit cu cel puțin 130.000 de ani în urmă, iar cel mai probabil era din specia Denisovan. Această specie a fost identificată pentru prima dată în 2010. Molarul inferior descoperit în peștera din Laos este prima dovadă fosilă care plasează Denisovanii în Asia de Sud-Est și ar putea ajuta la dezlegarea unui puzzle care i-a uluit timp de multă vreme pe experți în evoluția umană.

Conform specialiștilor, singurele fosile clare de Denisovan au fost descoperite în peștera Denisova din Munții Altai din Siberia, Rusia. Cu toate acestea, dovezile genetice i-au legat pe oamenii arhaici tot mai mult de zone aflate mai la sud, precum Filipine, Papua Noua Guinee și Australia. „Acest lucru demonstrează că Denisovanii au fost probabil prezenți și în sudul Asiei. Și sprijină rezultatele geneticienilor care spun că oamenii moderni și denisovanii s-ar fi putut întâlni în Asia de Sud-Est”, a spus autorul cercetării, Clément Zanolli, cercetător în paleoantropologie la CNRS (Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică) și la Universitatea din Bordeaux.

Descopririle au fost publicate în jurnalul revizuit de colegi Nature Communications. Denisovenii sunt o specie de oameni antici care au dispărut în timp ce oamenii moderni au supraviețuit. Acest subgrup de oameni antici a fost deosebit de evaziv, deoarece foarte puțin rămășite au fost descoperite până în prezent. Majoritatea rămășitelor au fost găsite în peștera Denisova din Siberia, la mii de mile de Laos. Oamenii de știință știau că aceștia trebuie să fi coborât până în sud-estul Asiei. Un studiu din 2020 a descoperit că un număr mic de gene Denisovan poate fi găsit în unele populații din Asia de Sud-Est.

Ce spun oamenii de știință

Cercetătorii au comparat cretele și adânciturile de pe dinte cu alți dinți fosilizați aparținând oamenilor arhaici și au descoperit că nu seamănă cu dinții aparținând lui Homo sapiens sau Homo erectus. Descoperirea din peșteră seamănă cel mai mult cu un dinte găsit într-un os maxilar de Denisovan găsit pe platoul tibetan din provincia Gansu, China. „Gândiți-vă la dinte ca și cum ați călători într-o vale dintre munți. Iar organizarea acestor munți și văi este foarte tipică unei specii.Dinții sunt cutia neagră a unei ființe. Ei păstrează o mulțime de informații despre viața și biologia sa. Au fost întotdeauna folosiți de paleoantropologi pentru a descrie specii sau pentru a face distincția între specii. Deci, pentru noi, paleoantropologii, dinții sunt fosile foarte utile”, a explicat Zanolli.

ADN-ul de la Denisovan este prezent la unii oameni din prezent, deoarece, după ce strămoșii noștri Homo sapiens i-au întâlnit pe Denisovani, aceștia s-au amestecat și au avut copii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: