Redactia.ro
Home » Știri » Un nou proiect care acordă drepturi persoanelor care trăiesc în concubinaj, chiar și celor de același sex, este în dezbatere

Un nou proiect care acordă drepturi persoanelor care trăiesc în concubinaj, chiar și celor de același sex, este în dezbatere

Statul român, obligat de CEDO să recunoască căsătoria între persoane de acelaşi sex sau o altă formă de parteneriat

Un nou proiect menit să acorde drepturi persoanelor care trăiesc în concubinaj. Deputatul PSD Diana Tuşa a depus la Senat un proiect menit să acorde drepturi persoanelor care trăiesc în concubinaj. Acest proiect include și persoanele care trăiesc în concubinaj și sunt de același sex.

Un nou proiect menit să acorde drepturi persoanelor care trăiesc în concubinaj. Un nou proiect care acordă drepturi persoanelor care trăiesc în concubinaj, chiar și celor de același sex, este în dezbatere

Noul proiect urmărește să dea concubinilor dreptul la bunuri comune, la a lua decizii pentru partener, dacă acesta este incapacitat, sau reglementări în caz că unul dintre parteneri moare.

Legea privind protejarea vieţii de familie şi reglementarea unor situaţii juridice în cazul persoanelor aflate în uniune consensuală ar intra în vigoare în termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, scrie în proiectul de lege.

„Se află în uniune consensuală persoanele care convieţuiesc în scopul stabilirii de relaţii specifice celor de familie, fără a încheia căsătoria. Într-o uniune consensuală se pot afla doar două persoane. Aceasta indiferent de sex, care nu sunt între ele rude în linie dreaptă sau rude în linie colaterală până la al patrulea grad. Aceștia trebuie să aibă fiecare cel puţin 18 ani împliniţi. Uniunea consensuală poate fi dovedită în faţa instanţei prin orice mijloace de probă. Persoanele aflate în uniune consensuală se bucură de libertatea de a încheia, inclusiv între ele, orice act sau contract civil, în condiţiile dreptului comun şi ale prevederilor prezentei legi. De asemenea, ele pot dispune una în favoarea alteia prin testament. Aceasta în limitele şi condiţiile Codului civil”, arată deputatul PSD, în iniţiativa legislativă.

Bunurile mobile obținute în perioada concubinajului sunt bunuri comune

Persoanele care se află în uniune consensulală au dreptul de a cere să fie trecuți împreună pe actul de proprietate a unui bun dobândit în timpul concubinajului. În schimb salariile pensiile și orice alt fel de venituri de acest fel nu se consideră comune.

„Cota de dobândire a bunurilor comune este cea precizată în actul de dobândire. În lipsa unei menţiuni explicite referitoare la cota-parte dobândită sau în cazul bunurilor pentru care nu au fost întocmite înscrisuri doveditoare, dispoziţiile art. 357 alin. 2 din Codul civil se aplică în mod corespunzător”, mai arată propunerea legislativă.

Un nou proiect menit să acorde drepturi persoanelor care trăiesc în concubinaj. Codul civil prevede la art. 357, alineatul 2 că: „În acest scop, se determină mai întâi cota-parte ce revine fiecărui soţ. Aceasta pe baza contribuţiei sale atât la dobândirea bunurilor comune, cât şi la îndeplinirea obligaţiilor comune. Până la proba contrară, se prezumă că soţii au avut o contribuţie egală”.

Citește și: Restricții de trafic în Capitală. Podul Grant se închide

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini