Redactia.ro
Home » Știri » Afganistan, statul condus cu arma. Câți militari români au murit în misiune

Afganistan, statul condus cu arma. Câți militari români au murit în misiune

GALERIE FOTO (7) Războiul din Afganistan.

Afganistan, statul condus cu arma. Statul afgan este unul dintre cele mai periculoase țări de pe Glob, iar prezența soldaților sau a talibanilor înarmați până-n dinți nu mai surprinde pe nimeni. România se numără printre țările care s-au implicat în războiul de 19 ani din Afganistan. Câți soldați români au murit în misiune?

Afganistan, statul condus cu arma. Câți militari români au murit în misiune

Afganistan, statul condus cu arma. Statul afgan se luptă acum cu puterea talibanilor care au cucerit de câteva zile țara. În lupta cu aceștia au intervenit mai multe țări, printre care și România. Încă din 2002, peste 32.000 de militari ai Armatei Române au participat la misiunea din Afganistan. În luna ianuarie 2002, au participat primele efective de militari români, un pluton de poliție militară, o aeronavp C130 Hercules și ofițeri de legătură au fost dislocați în Afganistan, în cadrul operației ISAF.

În luna iulie 2002, a fost dislocat în teatrul de operații Afganistan primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului național după cel de-al Doilea Război Mondial. Potrivit Hotnews.ro, până în prezent au fost peste 32.000 de militari ai Armatei Române în misiunea din Afganistan, în rotații de câte șase luni, atât în cadrul elementelor de comandă și control la nivel brigadă, cât și în cadrul unor structuri de forțe de nivel batalion, companie, pluton și echipe operaționale. În cei 19 ani au participare, 27 de militari români și-au pierdut viața în acțiunile de luptă, iar peste 200 au fost răniți.

Înainte de retragerea forțelor aliate din 2021, România a fost unul dintre cele mai importante state contribuitoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocați, iar în ultimii șase ani, participarea la RSM a fost principala prioritate privind contribuția Armatei Române la operații în afara teritoriului statului român. „Experienţa acumulată în misiuni de luptă, într-un teatru de operaţii cu multiple ameninţări şi provocări permanente, aplicarea efectivă a procedurilor NATO, cu fiecare misiune îndeplinită, au adus cu siguranţă valoare nivelului de pregătire, de instruire, în întreaga armată. Sunt peste 19 ani de experienţă acumulată în Afganistan, în cel mai dificil şi mai complex teatru de operaţii nu doar pentru Armata României, ci şi pentru NATO”, a spus ministrul Apărării Nicolae Ciucă.

Statele Unite ale Americii și-a retras soldații din Afganistan

Pe 11 septembrie 2001 avea loc atacurile celor două Turnuri Gemene, în urma cărora au murit aproximativ 3.000 de oameni. Autoritățile au declarat că vinovații au fost grupul al-Qaeda şi liderul său, Osama Bin Laden. Acesta se afla în Afganistan și se afla sub protecția talibanilor islamiști care erau la putere din 1996. Atunci când talibanii au refuzat să îl predea pe Ossama Bin Laden, SUA a decis să intervină militar în țară, îndepărtându-i de la putere pe talibani. Aliații NATO s-au aliat cu SUA și un nou guvern a preluat conducerea Afganistanului în 2004, dar atacurile soldate cu morți ale talibanilor au continuat. Barack Obama a crescut numărul trupelor în 2009,iar acest lucru a dus la încetinirea acțiunilor talibanilor, dar nu pentru mult timp.

Președintele Americii, Joe Biden a retras toate trupele americane di Afganistan, mărturisind că nu regretă acest lucru. „Nu regret decizia mea.Am cheltuit peste 1.000 de miliarde de dolari în 20 de ani, am instruit şi echipat peste 300.000 de militari afgani”, a spus el. Joe Bide.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: