Redactia.ro
Home » Știri » Anunțul important pentru români. Ce trebuie să faci dacă închiriezi o casă sau un apartament, în 2024

Anunțul important pentru români. Ce trebuie să faci dacă închiriezi o casă sau un apartament, în 2024

Contract auto

Legea privind închirierea de case și apartamente a suferit modificări semnificative în 2024, afectând toți proprietarii din România. În acest context, este esențial să înțelegem ce implicații au aceste schimbări pentru cei care dețin proprietăți destinate închirierii și care sunt noile taxe și obligații pe care trebuie să le cunoască românii în această situație.

Impozitul forfetar și taxele plătite de proprietari

Până în acest an, proprietarii care ofereau locuințele lor spre închiriere puteau alege modalitatea de plată a impozitului. Cu toate acestea, în prezent, s-a impus o schimbare semnificativă. Potrivit experților, impozitul forfetar a fost redus la 20%, față de 40% în 2023. Acest lucru înseamnă că proprietarii care obțin venituri din chirii trebuie să plătească un impozit mai mic, care acum este de 8%.

„În situația în care închiriam, anul trecut era în felul următor. În 2023, puteai să optezi pentru sistemul real și, pe baza bonurilor, sau a facturilor, sau a plăților pe care tu le înregistrai, puteai să îți optimizezi taxarea. Cu alte cuvinte, să îți scazi cheltuielile. Vine noul sistem de impozitare care spune în felul următor. Că trebuie să renunțăm la această aplicabilitate, la acest sistem de impozitare și oferim mediului 20% cotă forfetară.

Ce înseamnă cotă forfetară? Înseamnă acea uzură a casei pe care fiecare dintre noi o avem. Până la decembrie 2022 era o cotă forfetară de 40%. Cu alte cuvinte, impozitul în realitate era de 6%. Acum, cota forfetară fiind de 20%, impozitul în realitate este de 8%.”, a spus Cosmin Dumitrașcu în cadrul unei emisiuni.

Obligațiile fiscale pentru firme și persoane fizice

Firmele care dețin proprietăți destinate închirierii sunt obligate să rețină și să vireze impozitul de 8% către bugetul de stat, completând o declarație corespunzătoare. De asemenea, în cazul în care veniturile lor depășesc anumite limite, vor fi obligate să depună o declarație unică pentru plata contribuției la sănătate.

În cazul în care închirierea este efectuată între persoane fizice, acestea sunt, de asemenea, obligate să depună o declarație unică pentru a plăti impozitul și contribuția la sănătate.

„Oricum, într-adevăr, una peste alta, tot i se reține, tot el plătește. Numai că în situația în care discutăm de o firmă, reține impozitul și îl virează mai departe către ANAF, către Administrația Finanțelor Publice, în ideea în care beneficiază mai devreme de acești bani, prin declarația unică, având în vedere că termenul este 25 mai, anul viitor, impozitul îl achită proprietarul abia la scadență în momentul respectiv.”, a a mai spus Cosmin Dumitrașcu.

Responsabilizarea fiscală și implementarea noilor măsuri

Modificările legislative au fost introduse cu scopul de a crește nivelul de responsabilizare fiscală în rândul societăților din România, aplicându-se și pentru persoanele fizice care obțin venituri din închirierea proprietăților lor. Aceste reglementări sunt parte a eforturilor de reformă fiscală și au ca scop îmbunătățirea colectării impozitelor și contribuțiilor sociale.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: