Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 1 martie 2023. Sărbătoare mare pentru toți credincioșii

Calendar ortodox 1 martie 2023. Sărbătoare mare pentru toți credincioșii

Calendar ortodox 1 martie 2023. Sărbătoare mare pentru toți credincioșii

Calendar ortodox 1 martie 2023. Este sărbătoare mare pentru toți credincioșii miercuri, în prima zi de primăvară. Este un eveniment religios mare, chiar în timpul postului Paștelui. Vezi ce sfânt important este rememorat, dar și ce tradiții se respectă cu sfințenie.

Sărbătoare mare la 1 martie

Data de 1 martie este importantă pentru noi prin prisma faptului că este prima zi de primăvară, dar are o însemnătate mare și din punct de vedere religios. Mai exact, sunt rememorați chiar mai mulți sfinți, cu un rol important în religia noastră.

Este vorba despre Sf. Cuv. Mc. Evdochia, Sf. Cuv. Domnina, Sf. Mc. Antonina, Sf. Mc. Marcel şi Antonie. Sfânta Cuvioasă Muceniță Evdochia a dus o viață plină de păcate, desfrânată, dar nu era deloc fericită. Când un monarh a convins-o să se boteze, a devenit foarte credincioasă și a început să se bucure de fiecare clipă petrecută în slujba Domnului.

Sfânta a decis să renunțe la orice bogăție, să se retragă și a dat toată averea sa unui preot din oraș. După 13 luni a murit maica Haritinia, stareța acelei mănăstiri, iar soborul mănăstirii a ales-o pe Evdochia stareță în locul ei.

În această zi se urează la mulți ani tuturor femeilor, fetelor și chiar copiilor. Se spune că așa cum îți merge în prima zi de primăvară, îți va merge până la finalul anului!

Superstițiile zilei de 1 martie

În prima zi de primăvară, părinții din unele zone leagă la gâtul sau la mâna copiilor câte un bănuț de argint, ori de aur, cu un fir de ață roșu, împletit cu unul alb. Astfel, cei mici vor fi feriți de razele arzătoare ale soarelui în timpul verii, dar și de deochi.

În unele zone din țară, în special în Maramureș, mamele tinere își pun și ele la gât un bănuț de argint.  Bănuțul este tras prin brânză înainte de a fi purtat, ca să fie albe ca brânza și legat cu fir roșu, pentru a fi rumene în obraji. Colierul se poartă până când înflorește un cireș.

Se spune că cine poartă mărțișor va fi ferit de ghinion și va avea noroc tot anul. Toate anotimpurile vor fi frumoase pentru aceste persoane, pline de surprize și evenimente plăcute.

În Dobrogea, mărțișorul se poartă până la venirea berzelor, apoi este aruncat spre cer, pentru ca norocul să fie mare și înaripat.
În Banat, fetele se spală cu zăpadă în ziua de 1 Martie, pentru a fi iubite mereu.

Copiii îl purtau 12 zile, după care îl legau de creanga unui copac tânăr. Dacă pomului îi mergea bine și se înălța frumos, copilul urma să aibă o viață fericită.

Această tradiție s-a păstrat până în prezent, dar cu câteva modificări. Șnurul alb și roșu se agață de ramura unui pom fructifer, dar nu înainte ca persoana care a purtat mărțișorul, să-și pună o dorință.

Se spune că acest gest aduce belșug în casele și gospodăriile oamenilor. Există zone din Transilvania unde mărțișoarele se atârnă de uși, de ferestre și de coarnele animalelor, pentru a alunga duhurile rele.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: