Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 23 noiembrie 2023. Zi de sărbătoare pentru români

Calendar ortodox 23 noiembrie 2023. Zi de sărbătoare pentru români

calendar

În calendarul ortodox, data de 23 noiembrie este dedicată cinstirii a trei mari sfinți: Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul-Vâlcea, Sfântul Ierarh Amfilohie, episcopul Iconiei, și Sfântul Grigorie, episcopul Acragandelor. Această zi este marcată de post, cu dezlegare la pește, oferind credincioșilor o oportunitate de a se adânci în rugăciune și reflectare spirituală.

Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul-Vâlcea s-a născut în secolul al XVII-lea, într-o familie de credincioși din Oltenia. Cu o copilărie îmbibată de iubirea față de Dumnezeu, Antonie și-a consacrat întreaga viață căutării spirituale. La vârsta potrivită, el a ales să intre în obștea Schitului Iezer, unde a trăit câțiva ani în post și rugăciune, devenind cunoscut pentru nevoințele sale și viața ascetică.

Calendar ortodox 23 noiembrie 2023: Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul-Vâlcea

Unul dintre aspectele notabile ale vieții sale ascetice a fost purtarea unui brâu confecționat din fier, simbol al durerii și smereniei. Sfântul Antonie se hrănea numai cu pâine și apă și nu mânca nimic până la ora 15:00. Mulți credincioși veneau să-l viziteze pentru sfaturi și îndrumări spirituale sau pentru a se ruga împreună cu el.

În anul 1690, Sfântul Antonie s-a retras într-o peșteră de pe Muntele Iezerul, unde a săpat în stâncă un paraclis. Această lucrare a fost realizată cu devotament timp de trei ani și a fost sfințită de episcopul Ilarion de Râmnic la finalizarea ei. Paraclisul, înălțat în mijlocul naturii, a devenit un loc de rugăciune și meditație pentru cei ce căutau liniștea și comuniunea cu Divinul.

După o lungă perioadă de nevoință și rugăciune în munți, Sfântul Cuvios Antonie a părăsit această lume pe 23 noiembrie 1719, la vârsta de 92 de ani. Trupul său a fost înmormântat creștinește lângă ușa paraclisului pe care îl săpase, sub îndrumarea egumenului Schitului Iezerul și cu participarea obștii mănăstirii. Deși trupul său a fost înmormântat, credincioșii au relatat numeroase apariții ale Sfântului Antonie în vise, în care acesta era prezent în Biserică, purtând o Cruce strălucitoare la piept.

Când și unde a fost inclus în rândul sfinților Antonie de la Iezerul-Vâlcea

Recunoașterea oficială a sfințeniei sale a venit în 1992, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotărât ca Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul să fie inclus în rândul sfinților. Moaștele sale au fost așezate în biserica Schitului Iezer, unde credincioșii îi aduc în continuare rugăciuni și recunoștință pentru viața sa sfințită.

De-a lungul timpului, moaștele Cuviosului Antonie au fost distribuite și în alte locații din România, precum Mănăstirea Brâncoveni din comuna Brâncoveni, județul Olt, Schitul Darvari din București, și Biserica Sfântul Antonie cel Mare din cartierul Drumul Taberei, București.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: