Redactia.ro
Home » Știri » Cât te costă ca să divorţezi la notar în 2023 şi ce acte trebuie să prezinţi în ziua „rupturii” de partener

Cât te costă ca să divorţezi la notar în 2023 şi ce acte trebuie să prezinţi în ziua „rupturii” de partener

Despărțire șocantă în showbiz! Celebra prezentatoare TV a divorțat în secret: "Nu regret!"

Pentru românii care au ajuns într-un impas în viaţa de cuplu, iar continuarea drumului alături de soţ/soţie pare imposibilă, singura variantă rămâne divorţul.

În prezent, „ruptura” oficială se poate face atât la tribunal, cât și la notar, pe cale amiabilă. Conform legii, divorțul poate avea loc fie prin acordul soților, la cererea unuia dintre soți sau la cererea soțului a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

Divorțul la notar, o soluţie simplă şi rapidă

Divorțul la notar reprezintă o cale amiabilă pentru desfacerea casniciei, în care partenerii s-au înțeles în privința anumitor aspecte. Desfacerea căsătoriei se poate face la un birou notarial din raza teritorială în care s-a realizat căsătoria sau în apropiere de ultimul domiciliu comun al soților, potrivit procedurii actelor notariale din ordinul 2333/2013.

Costul divorțului fără copii minori prin notariat ajunge la 795 lei cu toate taxele incluse. În cazul divorțului cu copii minori, suma se ridică la 1460 lei cu toate taxele incluse.

Acte pentru divorţul la notar în 2023:

  • Certificatele de naștere;
  • Actele de identitate;
  • Certificatele de naștere ale copiilor minori, acolo unde este cazul;
  • Certificatul de căsătorie în original;
  • Declarație notarială referitoare la ultima locuință comună – Acest document se realizează în situațiile în care nu se poate face dovada ultimului domiciliu comun sau reședinței comune prin intermediul actelor de identitate ale soților.
  • Declarație a ambilor soți referitoare la existența copiilor minori rezultați prin căsătorie/din afara căsătoriei/adoptați sau nu, numele de familie pe care îl va avea fiecare dintre ei după pronunțarea divorțului.

Cererea de divorț se redactează în scris, în fața notarului, de către ambii soți sau de persoanele împuternicite, acolo unde este cazul.

Procedura dacă există copii

În cazul existenței copiilor minori, părinții trebuie să menționeze locuința copiilor după încheierea divorțului, modul în care părintele separat de copil/copii va păstra legătura cu acesta/aceștia și modalitățile în care părinții vor contribui la cheltuielile privind creșterea, educarea și pregătirea profesională a copilului/copiilor.

Acte necesare pentru divorț la tribunal în 2023:

  • cererea de divorț, semnată fie de către ambii soți (în cazul divorțului amiabil) fie doar de către reclamant (în cazul divorțului din culpă)
  • actele de identitate ale celor doi soţi (în original sau copie legalizată) certificatele de naştere (în original sau copie legalizată)
  • certificatul de căsătorie (în original)
  • certificatul de naştere al copilului minor rezultat din căsătorie (în original sau copie legalizată)
  • dovada veniturilor acte doveditoare asupra contribuirii la bunurile comune dovada plății taxei judiciare de timbru.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: