Redactia.ro
Home » Stil de viață » Ce este bine să dai de pomană astăzi, de Sfânta Parascheva

Ce este bine să dai de pomană astăzi, de Sfânta Parascheva

Pe 14 octombrie, este ziua în care o prăznuim pe Sfânta Parascheva, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox. Iată ce este bine să dăm de pomană astăzi, de Sfânta Parascheva.

În sfânta zi de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Este una dintre cele mai importante sărbatori ale anului pentru toți românii. Iar această zi este încărcată cu semnificații, tradiții și obiceiuri aparte. Este ziua în care se fac pomeni pentru cei adormiți.

Pe lângă pelerinajul credincioșilor veniti la Mitropolia din Iasi pentru a se închina și a se reculege la moaștele Sfintei Parascheva, crestin-ortodocsii din toată țara o cinstesc pe cea cunoscută în popor și ca Sfânta Vineri dând de pomană în această zi sfântă.

Ce este bine să dai de pomană astăzi, de Sfânta Parascheva

Datina spune că după ce au fost la slujba închinată Sfintei Cuvioase, enoriașii trebuie să dea de pomană cel puțin trei alimente. Este vorba despre vin sau must, pâine sau lipie, dar si grâu nou.

„În această zi se fac pomeni pentru morţii care nu şi-au găsit liniştea sau au murit fără lumânare. Se împart lipii, vin şi must. Este zi de post şi pentru că este o mare sărbătoare, în gospodării nu se lucrează, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi şi al durerilor de cap”, ne învață părintele Paul Tudorache, preot paroh la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Călăraşi.

Tot din tradiție aflăm că sfânta zi de 14 octombrie, credincioșii nu au voie să mănânce până la ora 12, ca să scape de orice problemă cu stomacul în următoarea perioadă

De Sfântă Parascheva, și femeile însărcinate trebuie să împartă mâncare cu copiii săraci. Se spune că acest lucru le va ajuta pe viitoarele mămici să aibă o naștere ușoară, fără dureri.

Ce să nu dai de pomană de Sfânta Parascheva

Însă există și câteva lucruri care nu se dau de pomană în ziua pomenirii Sfintei. Tot tradiția ne învață că nu se dau de pomană de Sfânta Parascheva fructe cu cruce, nuci, castraveți sau pepene roșu.

O superstiție veche spune că cei care împart aceste alimente pot avea parte de ghinion.

Cine a fost Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva este cunoscută de toți credincioșii pentru minunile pe care le-a făcut, atât în timpul vieții, cât și după moarte. Așa se face că, în fiecare an, credincioșii merg în pelerinaj la Iași pentru a se ruga la moaștele Sfintei Parascheva.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. Prima învățătură despre viața Sfintei se regăsește în “Cartea românească de învățătură” a mitropolitului Varlaam al Moldovei, Iași, 1643.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: