Redactia.ro
GALERIE FOTO (3)
Home » Știri » Cianură în gazele lacrimogene CS anti-manifestanţi!

Cianură în gazele lacrimogene CS anti-manifestanţi!

Caz în care este justificată oare întrebarea care dă titlul acestui raport publicat mai demult, în 1989, în Journal of American Medical Association: Gazele lacrimogene: un agent de control sau o armă chimică toxică.

 

MANIFESTAȚII

În cadrul diferitelor manifestații unde apare violență asupra forțelor de ordine, acestea pun în funcțiune gazele lacrimogene sub formă de grenade și spray-uri. Nimic ciudat până acum, nu e prima oară cand se folosesc, cea mai violentă manifestație unde s-au folosit fiind cea de pe 10 august. Aceste gaze sunt catalogate ca fiind non-letale în modul corect de exploatare, ele fiind cele standard impuse de către UE.

După manifestație, lumea a început să speculeze că aceste arme, folosite în “potolirea” violenței, ar conține diverse substanțe foarte dăunătoare pentru organism. La acea vreme, pentru News.ro, medicul Gabriel Diaconu declara că efectele gazelor lacrimogene folosite de Jandarmerie pot fi resimţite şi la două-trei săptămâni de la inhalare, iar printre simptome se numără tuse, arsuri, eczeme, inflamaţia laringelui sau pneumonită.

GAZULURILE LACRIMOGENE- primele studii

Reiese din primele studii ample care pun în evidenţă efectele nocive – în unele cazuri mortale – ale gazului lacrimogen de tip CS, denunţând „efectele nefaste evidente pe termen mai mult sau mai puţin lung asupra sănătăţii şi, oficial, foarte bine cunoscute de către militari şi forţele de poliţie“.

Totodată, sunt scrise în amănunţime compoziţia şi efectele acestora tipuri de arme, existente în cel puțin doua variante, una destinată forțelor de ordine iar cealaltă pentru uz militar. 

Din studierea compoziției din gazul tip CS reiese prezenţa cianurii, eliberată în atmosferă la o temperatură de peste 100 grade Celsius.

Concentraţiile de cianură şi acid clorhidric într-o incintă de 230 metri cubi fiind mai mari decât nivel maxim autorizat de american Conference of Governmental Industrial Hygienist şi de National Institute for Occupational Safety and Health.

  • „Gazul lacrimogen CS a fost mult timp prezentat drept inofensiv pentru sănătate. Folosirea sa a fost justificată ca fiind mai puţin letală şi provocând mai puţine traumatisme decât ale tehnici de menţinerea ordinii publice. Cu toate acestea, din primul moment al folosirii sale civile, cazuri inexplicabile de decese au provocat neliniştea în sânul populaţiei. 
  • În cazul unei expuneri la doze mici de cianură, eliberate prin metabolizare plecând de la gazul lacrimogen CS, folost în mod repetitiv. 
  • La modul global, toate aceste efecte toxice, grave, afectând organismele vii. Au un impact imposibil de negat şi important asupra populaţiilor care intră în contact repetat cu concentraţii ridicate de gaz lacrimogen tip CS“.

SIMPTOMELE PROVOCATE DE GAZELE LACRIMOGENE

Potrivit medicului, simptomele cutanate sunt:

-erupţie a pielii în zona expusă (roşeaţă/ eritem) care poate asocia papule (bule de lichid care se sparg): simptomele pot apărea la 12 ore după expunere sau în următoarele 7 zile

-arsuri, de obicei uşoare (grad I/II), apar din ziua a 3-a

-mâncărimi (prurit): poate apărea la 2-3 zile după expunere

-eczemă/ dermatită seboreică: de obicei apare în primele ore după expunere, pot trece 3-4 zile până apare

-erupţie generalizată xantomatoasă: poate apărea la 1-2 săptămâni de la expunere.

Simptomele respiratorii sunt: tuse -obstrucţie laringeală (laringită, edem/ inflamaţia laringelui) – 2-3 săptămâni după expunere,

-RADS: pneumonită, bronhoconstricţie şi reacţie de hiper-sensibilitate: 3 săptămâni după expunere.

31 DE STUDII REALIZATE ÎN 31 DE ȚĂRI

Totodată, se confirmă faptul că afirmaţiile şi rezultatele conţinute în ansamblul de 31 de studii realizate în 31 de ţări şi publicate în 2017, intitulat “Efectul asupra sănătăţii al susbstanţelor chimice iritante folosite pentru controlul mulţimilor: o analiză sistematică a rănilor şi deceselor provocate de gazele lacrimogene şi spray-urile cu piper”.

Printre altele, se arăta că:

-din 5910 expuse gazelor iritante, 5131 au cerut ajutor medical, adică 87% din total.

-în total 9261 de răni, cele mai multe dintre aceste localizate în zona ochilor, pe piele şi în sistemul cardio-pulmonar.

În cea mai mare parte a cazurilor (98,7% dintre cazuri). Evidențiem faptul că persoanele respective şi-au recuperat sănătatea, dar 67 dintre ele (1,3%) au rămas cu afecţiuni permanente. În acelaşi sens merg şi rezultatele evidenţiate de cercetătorii şi medicii Universităţii şi Facultăţii de medicină din Turcia.

Așadar, răspunsul pare să se găsească în stabilirea nivelului de concentraţie al substanţelor din diferitele tipuri de asemenea arme.

Știm cu toții cum lucrurile încep să se complică atunci când se poate observa cu ochiul liber. Există formaţii de luptă în care sunt din primul moment mai multe rânduri de poliţişti şi jandarmi dotaţi cu lansatoare de grenade lacrimogene. Acestea provocând o expunere intensă a manifestanţilor la substanţele ultra-toxice.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: