Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » De ce să nu mănânci ou cu sare în prima zi de Paște. Puțini români știu asta

De ce să nu mănânci ou cu sare în prima zi de Paște. Puțini români știu asta

oua fierte

Paștele, cu profundele sale semnificații religioase și bogăția tradițiilor, este momentul în care creștinii din întreaga lume celebrează Învierea lui Iisus Hristos. Această sărbătoare este înconjurată de obiceiuri care aduc împreună familii și comunități, dar și de superstiții și practici străvechi menite să aducă binele și să alunge răul. Una dintre aceste tradiții, mai puțin cunoscută, este legată de consumul oului roșu în prima zi de Paște, și anume, tradiția care spune că nu este indicat să mănânci oul cu sare.

În ziua de Paște, pe 5 mai 2024, după o săptămână de pregătiri intense în care gospodinele se străduiesc să finalizeze toate treburile casnice pentru a întâmpina sărbătoarea cum se cuvine, familiile se adună pentru a sărbători. În centrul acestei celebrări stă oul roșu, simbol al vieții noi și al Învierii.

Tradiția spune că, în prima zi de Paște, nu este bine să consumăm oul cu sare. Credința populară explică faptul că cei care nu respectă această regulă ar putea să transpire abundent tot anul. În plus, se crede că primul aliment consumat la masa de Paște ar trebui să fie un ou roșu, gest care simbolizează sănătatea și vitalitatea pentru întregul an. După acest ritual, se recomandă consumul de pește și pasăre, pentru agilitate și ușurință.

Un alt aspect interesant al tradiției este credința că persoanele cu care ciocnim ouăle roșii în prima zi de Paște ne vor fi tovarăși în viața de apoi. De asemenea, există superstiții care ne sfătuiesc să nu gătim ouă în această zi specială pentru a evita ghinionul, și să păstrăm cojile ouălor consumate, aruncarea lor fiind văzută ca o pierdere a norocului.

Practica vopsirii ouălor de Paște, răspândită în multe culturi din întreaga lume, are origini ancestrale, anterioare creștinismului, cu rădăcini în Armenia, Rusia, Grecia, zona mediteraneană și până în Europa Centrală. Oul este considerat un simbol al Învierii, iar tradiția colorării acestora în roșu și alte culori a fost îmbrățișată de creștinism, devenind un simbol recognoscibil al sărbătorii Paștelui.

Legenda care explică de ce ouăle se vopsesc în roșu în această perioadă este profundă și emoționantă. Se spune că Maica Domnului, venind să-și plângă fiul răstignit, a așezat un coș cu ouă lângă cruce, iar acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.

În concluzie, Paștele este o sărbătoare încărcată de semnificații, unde fiecare gest și obicei are o poveste și o lecție de viață. De la interdicția de a mânca oul cu sare până la simbolismul oului roșu, fiecare tradiție aduce cu ea speranța, reînnoirea și promisiunea unei vieți mai bune. Este o perioadă de reflecție și de celebrare, o ocazie de a ne reaminti de valorile care ne ghidează viața și de a ne reînnoi angajamentul față de acestea.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini