Redactia.ro
Home » Știri » Operație unică în lume. O echipă de chirurgi a transplantat un rinichi de la un animal la om

Operație unică în lume. O echipă de chirurgi a transplantat un rinichi de la un animal la om

Operație unică în lume

Operație unică în lume. Deși pare incredibil, o echipă de medici chirurgi din New York au reușit să surprindă o lume întreagă. Aceștia au atașat cu succes un rinichi crescut într-un porc modificat genetic la un pacient aflat în moarte cerebrală. Specialiștii au anunțat că organul funcționează normal.

Operație unică în lume. O echipă de chirurgi a transplantat un rinichi de la un animal la om

Operație unică în lume. Un rinichi crescut într-un porc modificat genetic a fost atașat unui om aflat în moarte cerebrală. Spre surprinderea tuturor, organul funcționează normal. O echipă de chirurgi din New York a demonstrat că pot face minuni. Specialiștii au făcut această operație experimentală pentru a proba dacă organismul uman respinge sau nu organul animal. Potrivit New York Times, rinichiul, care a fost atașat la vasele de sânge din partea superioară a piciorului, în afara corpului, a început să funcționeze normal, producând urină și creatinină. Doctorul Robert Montgomery a declarat că operația a avut loc în luna septembrie. Faptul că organul a funcționat în afara corpului indică faptul că acesta va funcționa și în corp. „A fost mai bine decât cred că ne aşteptam. Pur şi simplu arăta ca orice transplant pe care l-am făcut vreodată de la un donator viu. O mulţime de rinichi de la persoane decedate nu funcţionează imediat şi durează zile sau săptămâni pentru a începe să funcţioneze. Acesta a funcţionat imediat”, a spus doctorul.

Persoana care a primit rinichiul se afla în moarte cerebrală, fiind urmărită timp de 54 de ore. Conform specialiștilor, procedura reprezintă o piatră de hotar, deși rămân multe semne de întrebăre cu privire la consecințele pe termen lung ale transplantului. „Acesta este un progres uriaş. Este mare, mare lucru”, a declarat medicul Dorry Segev, profesor de chirurgie de transplant la Johns Hopkins School of Medicine, care nu a fost implicat în transplant. Acesta a adăugat că „trebuie să ştim mai multe despre longevitatea organului”.
Rinichiul folosit în noua procedură a fost obțint prin eliminarea unei gene de porc care codifivă o moleculă de zahăr care provoască un răspuns agresiv de respingere la om. Animalul a fost modificat genetic de către Revivocor și a fost aprobat de Food and Drug Administration pentru a fi utilizat ca sursă pentru produse terapeutice umane.

Ce părere au experiții în transplanturi

Cercetătorii au încercat de mult timp să crească organe la porci potrivite pentru transplantul la oameni. Potrivit medicilor, un fluc constant de organe care ar putea include inimi, plămâni și ficat, ar fi o șansă de salvare pentru 100.000 de americani aflați în momentul de față pe listele de așteptare pentru transplanturi, inclusive celor peste 90.000 de persoane care au nevoie de un rinichi. 12 persoane aflate pe listele de așteptare mor zilnic pentru că nu se găsesc surse de transplant.

Experții în transplanturi au reacționat la această operație, iar toți au recunoscut că această procedură reprezintă o schimbare absolut radicală. De cealalată parte, unii chirurgi sunt de părere că ar putea trece doar câteva luni până când rinichii porcilor modificați genetici vor fi transplantați la oameni, iar alții au spus că mai este mult de lucru până vor ajunge la un rezultat benefic.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: