Redactia.ro
Home » Știri » Unde și când se va prăbuși racheta chinezească. Autoritățile nu au niciun plan pentru a o distruge

Unde și când se va prăbuși racheta chinezească. Autoritățile nu au niciun plan pentru a o distruge

Unde și când se va prăbuși racheta chinezească

Unde și când se va prăbuși racheta chinezească. Potrivit unui centru de cercetare spațială ce este finanțat de guvernul Statelor Unite ale Americii, rămășițele celei mai mari rachete chinezești urmează să reintre în atmosferă în prima parte a zilei de duminică.

Unde și când se va prăbuși racheta chinezească. Autoritățile nu au niciun plan pentru a o distruge

Unde și când se va prăbuși racheta chinezească. Racheta Long March 5B a fost lansată în data de 29 aprilie de la baza aerospațială din Wenchang. Aceasta transportă modulul Tianhe care va deveni spațiul de locuit al viitoare spații stațiale a Chinei. Presa din China a scris că racheta se va prăbuși cel mai probabil în apele internaționale. Conform ultimelor calcule ale Aerospace Corporation, racheta va reintra în atmosferă duminică, ora 07.19, plus minus 8 ore. Punctul de reintrare ar putea fi apropiera insulei nordice a Noii Zeelende, dar acesta poate fi și câteva rute ce acoperă o mare parte de glob.

Tracteoria rachetei Long March 5B este scăpată de sub control, dar nu din cauza unei avarii sa a unui incident inexplicabil, ci din cauza faptului că proiectanții săi au planificat de la bun început ca întoarcerea acesteia să fie una naturală. Așadar, specialiștii așteaptă dezintegrarea în atmosferă. De pe o orbită joasă, acestea cad singure, din cauza fricțiunii atmosferei, care contribuie la consumarea lor aproape în totalitate. Însă, cu masa sa care este între 10 și 18 tone, este puțin probabil ca modulul din longue-Marche să fie complet consumat, spun cercetătorii. . „Având în vedere dimensiunea obiectului, există inevitabil piese mari care vor rămâne”, anticipează Florent Delefie, astronom la Observatorul Paris-PSL.

Mai mult, în cazul în care racheta este construită din materiale care nu se dezintegrează la reintrarea în atmosferă, acest lucru poate fi mult mai periculos. Chinezii ar fi trebuit să își dea seama că va exista o reintrare controlată cu o rachetă retro, așa cum făcuseră rușii prin dezorbitarea stației Mir.

Orașele probabile ce pot fi lovite de rămășițele rachetei

Pentagonul a anunțat prin vocea Secretarului Apărării, generalul lloyd Austin că SUA nu dorește să doboare booster-ul din China, care a fost detectat pe orbita Pământului, la o altitudine de 700 de kilometri. Radarele de sol utilizate de către armata Statelor Unite ale Americii pentru urmărirea navelor spațiale și a altor obiecte au descoperit o rachetă pierdută, aceasta fiind ținută sub observație, în timp real. „Speram ca racheta va ateriza intr-un loc in care nu va face rau nimanui„, a declarat generalul.

Pentagonul a anunțat inițial că punctul exact de impact cu Pământul nu poate fi identificat decât cu mai multe ore de la intrarea ei în atmosfera terestră. Jonathan McDowell, expertul în observații spațiale, a declarat că este inacceptabil ca o asemenea rachetă să fie lăsată necontrolată. Șeful Biroului Programului de Siguranță a Agenției Spațiale Europene, Holger Krag, a anunțat că 20-40% din masa inițială a rachetei ar putea rămâne intactă, având un potențial impact pamjor în zona de contact. McDOwell a spus că orașele probabile, unde s-ar putea prăbuși racheta ar putea fi New York, Madrid, Beijing, sudul statului CHile, Wellington și Noua Zeelandă.