Redactia.ro
Home » Știri » Zeci de lăutari au ajuns pe lista neagră a autorităților. Artiștii sunt acuzați că au încasat bani ilegal

Zeci de lăutari au ajuns pe lista neagră a autorităților. Artiștii sunt acuzați că au încasat bani ilegal

Zeci de lăutari au ajuns pe lista neagră a autorităților

Zeci de lăutari au ajuns pe lista neagră a autorităților. Încă de la începutul pandemiei de coronavirus, artiștii s-au numărat și ei printre cei care au avut de suferit din cauza restricțiilor impuse de autorități. Astfel, unii dintre ei au încercat să facă bani încălcând legea. Așadar, 80 de lăutari, muzicanți și interpreți de figurație au ajuns pe lista neagră a procurorilor, fiind acuzați că ar fi încasat ilegal de la începutul pandemiei peste trei milioane de lei.

Zeci de lăutari au ajuns pe lista neagră a autorităților. Artiștii sunt acuzați că au încasat bani ilegal

Zeci de lăutari au ajuns pe lista neagră a autorităților. Agenția de Plăți și Inspecție Socială București a descoperit că peste 80 de lăutari, muzicanți și interpreți de figurație ar fi încasat ilegal vreme de zece luni ajutoare financiare oferite de stat. Banii erau destinați celor afectați de restricțiile impuse de oamenii legii, dar în cazul lor, plățile s-ar fi făcut pe baza unor falsuri grosolane. Această situație a fost descoperită în momentul în care Autoritățile de Plăți și Inspecție Socială din București au început să verifice dosarele artiștilor. Ulterior, șefii agenției de plăți au sesizat Poliția și Parchetul, aflându-se la scurt timp, numărul beneficiarilor suspecți.

Multe semne de întrebare au fost ridicate, după ce s-au observat discrepanțe între datele de stare civilă și actele de identitate. De asemenea, agenții au descoperit că actul de identitate prezentat în fotocopie era eliberat de multă vreme după ce fusese încheiat contractul de drepturi de autor invocat. „Se atestă în mod mincinos că cele 80 de persoane fie au prestat anterior stării de urgență servicii artistice, fie urmau să presteze servicii artistice care nu au mai avut loc din cauza stării de urgență sau a stării de alertă.”, a declarat purtătorul de cuvânt, Radu Călin.

Câți bani ar fi încăsat lăutarii?

Fiecare lăutar sau interpret ar fi încasat lunar câte 4.000 de lei, iar mai bine de unsfert din bani ar fi ajuns la intermediari care s-au ocupat de acte. Așadar, cel puțin 80 de artiști se află în vizorul autorităților, având loc și percheziții, în urma cărora au fost ridicate contractele suspectate a fi false. Toți cei găsiți vinovați au fost puși sub acuzare pentru două capete de acuzare: înșelăciune și falsuri în înscrisuri sub semnătură privată. Trei dintre ei au fost plasați sub control judiciar.

Se pare că prin această metodă, suspecții ar fi fost plătiți în mod ilegal, după ce statul s-a oferit să le dea o mână de ajutor celor afectați de pandemia de coronavirus. Potrivit autorităților, prejudiciul este estimat la 3,2 milioane de lei și va fi acoperit și de intermediari, dar în principiu de beneficiari. Toate aceste fraude nu au fost descoperite doar în București, ci și în mai multe județe din România, printre care Dâmbovița și Prahova. În continuare, Agenția de plăți și Inspecție socială București verifică dosarele, fiind înregistrate peste 50.000 până acum.

În urmă cu câteva zile, au avut loc percheziții la 11 lăutari, polițiștii căutând probe legate de sumele obținute ilegal de la bugetul de stat. Autoritățile s-au autosesizat în acest caz, după ce în spațiul public au apărut mai multe fotografii în care cei vizați, cântau la petreceri și luau bani, deși au declarat că nu au niciun venit.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini