Redactia.ro
Home » Știri » Amenzile din starea de urgență, ANULATE. Când își vor primii banii românii care le-au plătit deja

Amenzile din starea de urgență, ANULATE. Când își vor primii banii românii care le-au plătit deja

amenzile

Senatul a hotărât, marți, ca amenzile date pe durata stării de urgență să fie returnate și a aprobat returnarea banilor în cazul celor care le-au plătit. Proiectul merge spre aprobare la Camera Deputaților, care este for decizional.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 90 de voturi „pentru”, un vot împotrivă și 39 de abțineri. Propunerea legislativă a fost inițiată de Cseke Attila (UDMR), Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE) și Victor Ponta (Pro România). Aceștia au motivate că instanțele vor fi supraaglomerate de cei care vor contesta amenzile.

Amenzile care au fost achitate, total sau în parte, se restituie la cerere acestora. „În termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Finanţelor Publice stabileşte procedura de restituire a sumelor”, potrivit proiectului.

Atenție! Nu se anulează amenzile aplicate de polițiști pentru încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu şi carantină, precum şi cele aplicate pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Amenzile date în timpul stării de urgenţă, declarate neconstituționale

CCR a decis pe 6 mai că amenzile date în perioada stării de urgență sunt neconstituționale. Peste 300.000 de oameni au fost amendați până la momentul deciziei Curții Constituționale, iar valoarea amenzilor a depășit 100 de milioane de euro, potrivit Hotnews.

Curtea Constituțională a spus la momentul respective că ordonanța de urgență nu era clară și previzibilă, iar faptele pentru care se putea da amenzi nu erau individualizate.

Decizia CCR nu a anulat automat amenzile. Cei care au fost sancționați trebuie să conteste în instanță amenzile.
Amenzile se refereau la încălcarea restricțiilor impuse în timpul stării de urgență.

  • „Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice”, se arată în OUG declarată neconstituțională.
  • „Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator”, se mai arată în OUG declarată neconstituțională.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: