Redactia.ro
Home » Știri » București, capitala europeană cu cel mai mare risc seismic. Sunt peste 350 de clădiri cu grad ridicat de prăbușire

București, capitala europeană cu cel mai mare risc seismic. Sunt peste 350 de clădiri cu grad ridicat de prăbușire

Cutremur în România urmă cu puțin timp! Ce magnitudine a înregistrat seismul

În cazul unui cutremur major, București ar fi singura capitală din Europa care ar fi cea mai afectată. Sunt sute de clădiri care riscă să se prăbușească de îndată, la un seism cu magnitudine foarte mare, spun experții.

București, capitala europeană cu cel mai mare risc seismic. Sunt peste 350 de clădiri cu grad ridicat de prăbușire

Noile cercetări ale experților în seismologie arată că București este capitala europeană cu cel mai mare risc seismic. În cazul unui cutremur mare, peste 350 de clădiri sau chiar mai multe, s-ar prăbuși instant. Acestea au bulină roșie, din cauza fragilității lor, a construcțiilor vechi de care dispun.

Voluntarii de la RE:Rise, impreună cu cei de la Geo Spaţial, au lansat o platformă, ”DupăCutremur” prin care arată cum ar fi Bucureștiul în caz de cutremur foarte mare. Aici sunt inserate toate clădirile cu risc seismic, dar și zona lor potenţială de dărâmături. Platforma conține și părțile din Capitală care ar fi blocate în urma unui cutremur de o magnitudine ridicată.

”Harta reprezintă un demers 100 % voluntar în care am încercat alături de colegi să identificăm care sunt clădirile vulnerabile la cutremur din Bucureşti. Practic am consultat lista MCCRS a clădirilor vulnerabile şi le-am identificat pe majoritatea dintre ele. Vorbim de clasa de risc seismic 1 şi 2 şi urgenţele.”, explică Marius Budileanu, de la facultatea de Geografie, pentru Antena 3.

În urma unui cutremur și a dărâmăturilor clădirilor cu bulină roșie, ar fi, conform platformei, 400 de străzi blocate, adică 14 km. Mai exact, acestea echivalează cât 14 parcuri de Cișmigiu.

„Vorbim de 400 de străzi care riscă să fie blocate pe cel puţin un segment. Vorbim de 14 km de străzi care riscă să fie acoperite de dărămături, lungimea totală a blocajului este de 14 km. Vorbim de asemenea de o arie de daramaturi totală care echivalează cu 14 parcuri de Cişmigiu. Deci cineva va trebuie să meargă şi să încarce acele şi să le transporte nu ştim unde. Pentru că nu cred că există încă un loc în Bucureşti.”, a declarat și Matei Basacu, fondator RE:Rise, pentru aceeași sursă.

Când va fi lovită România de un nou cutremur major

Ultimul cutremur major în România a fost cel din 1977. A avut o magnitudine de 7,2 pe scara Richter și a izbucnit din zona seismică Vrancea. A durat 56 de secunde, iar în urma lui au murit 1.578 de oameni. S-a făcut simțit și în Bulgaria, unde au murit peste 100 de oameni și trei blocuri s-au prăbușit.

Experții spun că România este în continuare predispusă la un asttfel de seism, dar ceea ce ar omorî oamenii ar fi clădirile prost construite. Nu se știe când ar putea avea loc un nou cutremur mare.

„Partea cu predicţia nu merge nici în România şi nicăieri pe lume. Ce ştim sigur este că la un moment dat, fie că vorbim despre 10 ani sau 50, un cutremur major va avea loc în Vrancea şi nu numai. Sunt şi alte zone seismice în România.”, este de părere Dragoș Dănilă, cercetărător ştinţifiic INFP.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: