Redactia.ro
Home » Știri » Ce conțin, de fapt, conservele de pate. A ieșit la iveală o realitate îngrijorătoare

Ce conțin, de fapt, conservele de pate. A ieșit la iveală o realitate îngrijorătoare

Ce conțin, de fapt, conservele de pate

Rezultatele analizelor efectuate în laborator asupra mai multor tipuri de conserve de pate au scos la iveală o realitate îngrijorătoare: acestea sunt pline de bacterii și aditivi alimentari, cunoscuți sub denumirea de „E”-uri.

Conservele de pate, preferate de mulți consumatori pentru gustul lor și pentru că sunt ușor de procurat și depozitat, ascund adesea ingrediente de calitate inferioară și aditivi care ar putea afecta sănătatea consumatorilor.

Bacterii și aditivi alimentari în conserve

Analizele efectuate la cererea „Observatornews” au dezvăluit prezența bacteriilor în mai multe conserve de pate, iar două dintre acestea nu conțineau suficiente proteine, contrar indicațiilor de pe etichetă. Deși pe etichetă ficatul este indicat ca ingredient principal, în realitate, mai mult de jumătate din rețetă constă în soia, aditivi și carne de slabă calitate.

„Este cu ficat, nu de ficat. Nu este din ficat, ci are si ficat in compozitie”, a declarat Alexandru Cirîc, director ICA. Toate sortimentele de pate pe care le-am cumpărat au pe etichetă peste 10, 15 ingrediente. În niciuna dintre conserve, compoziţia de ficat nu depăşeşte 20%. În rest, găsim alte tipuri de carne, mai ieftină, şi aditivi. De fapt, trei sferturi dintre conservele de pate de pe piata au în compoziţie E-uri.Piața conservelor de carne ajunge la 100 de milioane de euro în România

Noi am dus la teste 6 conserve diferite de pate cu ficat, pe care le-am ales aleatoriu din mai multe supermarketuri. Prima probă, prima surpriză. „Un produs din cele sase a prezentat bombaj in cazul bacteriilor termofile. Asta inseamna ca in interior exista anumite bacterii. Fermenteaza in interior, lucru absolut anormal pentru o conserva, conserva trebuie sa fie stabila, cat si la conditii neprielnice de depozitare, de aceea este conserva”. Mai ales pentru un copil, riscul e uriaș. a declarat Alexandru Cirîc, director ICA.

Frauda alimentară comisă de producători

Adrian Marinescu, medic infecționist, a avertizat că există riscul ca un individ să dezvolte o infecție generalizată, sepsis sau afectare multiorganică ce necesită tratament intensiv, subliniind pericolul de botulism în anumite circumstanțe. Acesta a menționat că se confruntă aproape zilnic cu cazuri de toxiinfecție alimentară, care pot duce chiar la deces.

În legătură cu cele șase conserve de pate testate, două dintre ele conțineau mai puține proteine decât prevede legea, fiind înlocuite cu soia, făină, amidon de porumb sau zahăr. Alexandru Cirîc, directorul ICA, consideră că aceasta este o formă de fraudă împotriva consumatorilor, subliniind că etichetele produselor ar trebui să conțină cât mai puține ingrediente și cât mai multă carne.

„Pe aceasta eticheta avem 20 la suta ficat de porc, doar atat avem ficat, restul e altceva. Mananci slanina si sorici, adica graisme saturata proteina naturala din soia, deci mananci soia, un aliment mult mai ieftin decat ficatul amidon din porumb faina alba, de ce am pune faina, stim de ce punem, ca sa ii dea consistenta tot laboratorul de chimie, stabilizatori, difosfati, trifosfati, agenti de ingrosare, arome, coloranti, conservanti, nitrit de sodiu, ingrediente care sa il faca sa reziste, să îi dea anumite aroma şi gust”, a declarat Şerban Damian, nutriţionist.

Sebastian Hotcă, vicepreședintele ANPC, a subliniat importanța corectitudinii informațiilor de pe etichetele produselor

În caz de nereguli, se vor aplica prevederile legale, cu sancțiuni ce pot ajunge până la 50.000 de lei pentru practici comerciale înșelătoare.

„Este important ca tot ceea ce scrie pe etichetă să se regăsească şi în ambalajul produsului respectiv. În situatia in care se confirma, se aplica dispozitiile legale in vigoare. Practici comerciale înşelătoare pana la 50.000 de lei”, a declarat Sebastian Hotcă, vicepreşedinte ANPC.

Descoperirile recente ridică întrebări serioase despre integritatea produselor alimentare de pe piața românească. Este clar că există o necesitate urgentă de reglementări mai stricte și de o monitorizare mai riguroasă a producției și etichetării alimentelor.

Conservele de pate, fiind un aliment de bază pentru mulți, ar trebui să fie sigure și să conțină ingrediente de calitate. Fraudarea consumatorilor prin includerea de ingrediente ieftine și potențial dăunătoare este nu doar o încălcare a încrederii, ci și un risc major pentru sănătatea publică.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: