Redactia.ro
Home » Știri » Ce înseamnă scenariul 4 în caz de epidemie. Explicațiile lui Alexandru Rafila

Ce înseamnă scenariul 4 în caz de epidemie. Explicațiile lui Alexandru Rafila

scenariul 4

România va intra în scenariul 4 de coronavirus în momentul în care va atinge pragul de 2000 de îmbolnăviri cu COVID-19. În acest moment se vor petrece schimbări în organizarea sistemului sanitar, dar și în ceea ce privește măsurile pentru populație.

Acest prag de 2000 de bolnavi cu COVID-19 înseamnă că s-a depăşit capacitatea reţelei de boli infecţioase în ceea ce priveşte numărul de paturi şi resursele umane, dar poate însemna şi alte posibile limitări: supraîncărcarea secţiilor de ATI, precum şi a personalului medical în general. Autoritățile au pregătit deja o nouă ordonanță militară – ORDONANȚA MILITARĂ 4 – pentru impunerea drastică a distanțării sociale.

Autoritățile declaraseră anterior că spitalele vor fi reorganizate, urmând ca unele unități să fie dedicate tratării pacienților cu Covid-19. Președintele Societății Române de Microbiologie profesorul Alexandru Rafila este de părere că vom intra în scenariul 4 de coronavirus astăzi, cel târziu mâine.

„La începutul săptămânii viitoare cu siguranţă se vor adopta acte normative ca să ne adaptăm la această nouă situaţie, pentru că deja aveam 1500 de cazuri, dacă ne gândim că mâine şi poimâine probabil vom avea cel puţin în jur de 200 de cazuri, ne apropiem de 2000 şi atunci trebuie luate măsuri specifice”, a declarat Alexandru Rafila, sâmbătă la Digi 24.

Cazurile ușoare vor fi tratate acasă

Cazurile mai ușoare vor putea fi tratate la domiciliu, în mare parte de voluntari, iar cele medii în centrele de izolare. Noul ministru al Sănătății Nelu Tătaru anunțase deja această măsură vineri, într-o conferință de presă. De asemenea, Tătaru declarase că medicii confirmați, cu simptomatologie ușoară, să meargă în continuare la spital. Dar acest lucru nu depinde de scenariul 4, ci depinde de nevoia de personal medical.

„Vom regândi ca cei care sunt cu simptomatologie ușoară și medie să fie tratați acasă, sub supraveghere medicală, în mare parte și de voluntari, iar cei care sunt cadre medicale, cu simptomatologie ușoară vor merge chiar în spitale și vor îngriji bolnavii cu COVID”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit Antena 3.

În acest nou scenariu, România luptă cu 731 de paturi de ATI existente în toată țara: 121 de paturi la boli infecționase, 50 la pneumologie, plus alte 560 în spitalele de suport. Numărul total al paturilor pentru spitalizare este 7.605. După ce capacitatea spitalelor de suport va fi depășită, vor și folosite Spitalele Universitare de Urgență, Spitalele Județene de Urgență, dar și spitalele private care au paturi de ATI.

În România au fost confirmate, până acum, 1.815 infecții cu coronavirus. 206 dintre pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați. În total au murit 43 de persoane infectate cu coronavirus, cea mai tânără victimă având doar 27 de ani. Este vorba despre o tânără din județul Botoșani, care avea diabet zaharat tip I decompensat.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: