Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Cum arată acum palatul unuia dintre cei mai puternici români din istoria recentă. A devenit patrimoniu național. FOTO

Cum arată acum palatul unuia dintre cei mai puternici români din istoria recentă. A devenit patrimoniu național. FOTO

GALERIE FOTO (6) Cum arată acum palatul unuia dintre cei mai puternici români din istoria recentă.

Cum arată acum palatul unuia dintre cei mai puternici români din istoria recentă. Conacul lui Mihail Kogălniceanu este un imobil construit în orașul Murfatlar la sfârșitul secolului al XIX-lea. Casa pe care a cumpărat-o istoricul pentru fiul său, este construită în stil eclectic, cu elemente ale modei occidentale.

Cum arată acum palatul unuia dintre cei mai puternici români din istoria recentă. A devenit patrimoniu național. FOTO

Cum arată acum palatul unuia dintre cei mai puternici români din istoria recentă. Mihail Kogălniceanu a iubit Dobrogea și a fost considerat părintele regiunii, alături de regele Carol I. Acesta a cumpărat multe terenuri și case în regiunea Dobrogea, din dorința de a le da un exemplu românilor că această provincie a țării poate fi colonizată. În Constanța, Mihail Kogălniceanu a avut trei case, iar una dintre ele era situată pe bulevardul Elisabeta, în dreptul Cazinoului. Se spune că în acest imobil stătea Regina Elisabeta a II-a. Aceasta nu mai există în prezent, dar conacul lui Mihail de la Murfatlar a rezistat peste ani și a declarat monument istoric.

Conacul lui Kogălniceanu în care funcționează acum Grădiniței nr.2 din Murfatlar, a fost achiziționat de către politic în anul 1885, de la Hagi Memet Aralam Bey. Acesta a cumpărat proprietatea pentru fiul său, Vasile Kogâlniceanu, inspector domenial în Dobrogea și administrator al plasei Mangalia.

Conacul lui Mihail Kogălniceanu a fost reabilitat în 2004, iar acum aparține Primăriei Murfatlar. A fost o lucrare costisitoare, deoare imobilul este obiectiv de patrimoniu și a trebuit să fie acordată multă atenție la detalii. Kogălniceanu a ținut mult la Dobrogea și a vrut ca această regiune să revină la țară. El l-a susținut pe Anghel Saligny să construiască Portul Constanța și Podul de la Cernavodă. „Avem mai multe obiective turistice declarate monument istoric în Murfatlar, în afară de conacul lui Mihail Kogălniceanu: Ansamblul Rupestru sau Bisericile din Cretă cum sunt cunoscute de către mulți români, Gara Murfatlar, dar și biserica din oraș, care este foarte veche și frumoasă”, a declarat pentru Discover Dobrogea, primarul orașului Murfatlar, George Cojocaru.

Mihail Kogălniceanu, considerat părintele Dobrogei

Mihail Kogălniceanu a fost istoric, diplomat, om politic și publicist care a iubit foarte mult Dobrogea. El este autorul celor mai importante documente privind revenirea Dobrogei la țară. Tot acesta a scris și cele două Proclamații, pe care regele Carol le-a citit în 1978. ”Am lucrat 30 de ani pentru țara mea. Nu e o singură reformă, un singur act național în care să nu figureze și numele meu. Toate legile cele mari sunt făcute și contrasemnate de mine”, afirma Mihail Kogălniceanu.

După moarte sa, două dintre casele pe care le avea în Constanța au fost scoase la vânzare, din cauza impozitelor neplătite. Se crede că în 1889, Primăria Constanța a făcut o investiție importantă pentru a consolida malul, fiind realizate săpături adânci și o temelie din piatră.Conform discoverdobrogea.ro, pe B-dul Elisabeta, politicianul a construit o suprafață de 500 mp, o casă din piatră, cu două etaje. Locuința era compusă din 8 camere, două antreuri, bucătărie și o curte cu fântănă.

Casa lui Kogalniceanu de pe Bd-ul Elisabeta
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: