Redactia.ro
Home » Știri » Cum verifici dacă rovinieta mai este valabilă după numărul de înmatriculare

Cum verifici dacă rovinieta mai este valabilă după numărul de înmatriculare

Dacă te-ai decis să pleci în vacanță sau în orice altă deplasare, dar te-ai urcat deja la volan și realizezi că nu știi dacă mai ai rovinieta valabilă, iată ce soluții ai. Dacă nu vrei să riști să te prindă Poliția trebuie să verifici, în cel mai rapid mod, valabilitatea rovinietei. Află cum!

Ce faci dacă ai plecat la drum și nu știi dacă ai rovinieta valabilă

În cazul în care ți-a expirat rovinieta, trebuie să aflii cum poți să o plătești rapid și în siguranță, fără să te întorci din drum. Poți face asta după numărul de înmatriculare. Trebuie să urmezi doar câțiva pași.

Ce riști dacă pleci la drum fără rovinietă

Rovinieta este taxa de drum valabilă pe teritoriul României (de unde îi vine și numele: ro + vigneta), iar fiecare conducător auto (cu anumite excepții) are nevoie de ea pentru a circula în afara intravilanului reședințelor de județ și a municipiilor. Acest lucru înseamnă că, de fiecare dată când ieși cu mașina din localitate, trebuie să ai o rovinietă valabilă pentru autoturismul respectiv.

Fiecare conducător auto are obligația de a achita această taxă, indiferent dacă mașina se află în proprietatea lui sau nu. Desigur, există și câteva excepții: mașinile care circulă cu numere roșii (provizorii), persoanele cu handicap care dețin un vehicul adaptat handicapului (și persoanele care îi îngrijesc), dar și mașinile aflate în serviciile statului sau din ministere.

Așa că dacă circuli fără rovinietă riști o amendă destul de mare.

Cum verifici dacă rovinieta mai este valabilă după numărul de înmatriculare

Fie că ai achiziționat o rovinietă acum un an și urmează să expire, dar nu ești sigur când exact este acea dată, sau nu ai ieșit de mult timp din localitate și nu știi dacă încă mai ai o rovinietă valabilă, poți verifica acest lucru prin mai multe metode.

Site CNADNR

O variantă ar fi să intri pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, la secțiunea verificare rovinietă. Odată ajuns acolo, vei avea nevoie de numărul auto și de seria șasiului autoturismului pentru care vrei să verifici valabilitatea rovinietei. Pentru a găsi numărul șasiului va fi nevoie să te uiți în talon sau în cartea de identitate a mașinii.

Aplicația mobilă Autodeal

O altă variantă, mult mai simplă, care te notifică atunci când expiră rovinieta sau ești pe cale să ieși din localitate fără rovinietă și care îți oferă o metodă sigură de cumpărare a unei roviniete, este aplicația Autodeal, disponibilă pe iOS și Android.

După ce îți creezi un cont și introduci toate datele mașinii, vei fi notificat de fiecare dată când trebuie să plătești ceva, fiecare plată făcându-se rapid și în siguranță. Iar, în așa fel, nu va mai fi nevoie să te întrebi dacă mai este valabilă rovinietă și de unde poți să o cumperi, deoarece Autodeal este aici să digitalizeze toate procesele legate de mașina ta.

Ce amendă poți să păstrezi dacă circuli fără rovinietă

Valoarea amenzilor pentru taxa de drum în funcție de categoria vehiculelor:

Categoria A: 250 – 500 lei
Categoria B: 750 – 1200 lei
Categoria C,G: 1250 – 1750 lei
Categoria D,H: 1750 – 2250 lei
Categoria E: 2750 – 3000 lei
Categoria F: 3000 – 4500 lei

Rovinieta este o taxă la fel de importantă ca și celelalte, de aceea, majoritatea drumurilor principale din țară sunt dotate cu camere foto care pot să verifice un număr foarte mare de mașini pe secundă. În astfel de cazuri, dacă mașina nu are o rovinietă valabilă, amenda poate veni acasă în plic.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: