Redactia.ro
Home » Știri » Tradiții și obiceiuri de Florii. Ce trebuie să faci dacă vrei să te căsătorești

Tradiții și obiceiuri de Florii. Ce trebuie să faci dacă vrei să te căsătorești

Duminica-Floriilor-salcie

Floriile, cunoscută și sub denumirea de Duminica Patimilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim, reprezintă una dintre cele mai semnificative sărbători pentru creștin-ortodocși, marcând începutul Săptămânii Patimilor și fiind sărbătorită întotdeauna cu o săptămână înainte de Paște. În acest an, data Floriilor este pe 28 aprilie, iar tradițiile și semnificațiile acestei zile sunt adânc înrădăcinate în credința creștină.

Ce semnifică această sărbătoare

Această sărbătoare marchează intrarea triumfală a Domnului Isus în Ierusalim, atunci când a fost întâmpinat de mulțime cu ramuri de măslin și aclamat ca un adevărat împărat. Aclamațiile de „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!” răsună și în prezent în bisericile creștine în această zi specială. Este momentul în care Mântuitorul a acceptat să fie recunoscut și aclamat public drept Împărat, într-o demonstrație de umilință și iubire pentru oameni.

Una dintre tradițiile cele mai cunoscute asociate cu Floriile este aducerea la biserică a ramurilor de salcie pentru a fi binecuvântate de către preot. Aceste ramuri de salcie înlocuiesc simbolic ramurile de măslin și finic, absente în România. Legenda spune că salcia a fost binecuvântată de Fecioara Maria pentru că a fost folosită drept pod pentru ea, ajutând-o să-și continue călătoria. Astfel, creștinii aduc ramuri de salcie la biserică, le așează la icoane pentru a-i proteja pe cei din casă de boli și să le dea vigoare și rodnicie.

În plus, ramurile de salcie sunt folosite în diverse tradiții și superstiții locale. Unele persoane le prind la ușa de la intrare pentru a-și proteja locuința, altele le încing în jurul taliei pentru a alunga durerile sau le pun sub pernă în speranța de a deveni mai frumoase și de a se mărita în acel an. De asemenea, aceste ramuri sunt duse și la cimitir pentru a fi așezate pe morminte, ca un omagiu adus celor plecați dintre noi.

Tradiții și obiceiuri de Florii

Tradițiile și obiceiurile asociate cu Floriile variază și în funcție de regiunea geografică. În Banat și Transilvania, fetele mari pun o oglindă și o cămașă curată sub un păr altoit, iar după răsăritul soarelui, acestea sunt folosite ca talismane pentru dragoste și sănătate. Gospodinele coc plăcinte pe care le oferă săracilor, iar în unele zone se spune că vremea de Florii prezice cum va fi vremea de Paște.

În Duminica Floriilor, biserica săvârșește slujbe speciale numite denii, care reamintesc tuturor momentele importante din viața și misiunea lui Isus Hristos. În această zi, Biserica acordă dezlegare la pește pentru credincioși, marcând momentul în care postul Paștelui devine mai ușor.

În concluzie, Floriile sunt o sărbătoare cu o semnificație profundă în tradiția creștină, marcând începutul Săptămânii Patimilor și pregătind credincioșii pentru Învierea Domnului. Această zi este încărcată de tradiții, superstiții și semnificații spirituale care aduc comunitățile creștine mai aproape de credința lor și de valorile creștine.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: