Redactia.ro
Home » Știri » Alertă în România! Primul caz de febră tifoidă, din 2024, a fost înregistrat la un pacient care a venit din Asia

Alertă în România! Primul caz de febră tifoidă, din 2024, a fost înregistrat la un pacient care a venit din Asia

Primul caz de febră tifoidă.

Într-un recent interviu acordat agenției de știri News.ro, Prof. Univ. Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Capitală, a făcut publică identificarea primului caz de febră tifoidă în România din anul 2024. Această afecțiune rară în peisajul medical autohton a fost diagnosticată la un pacient adult, revenit recent din Asia. Aceasta vine după ce, în anul precedent, au fost raportate alte trei cazuri, toate dobândite în urma călătoriilor în țări africane.

Ce este febra tifoidă

Febră tifoidă, o boală infecțioasă severă cauzată de bacteria Salmonella Typhi, se transmite prin ingestia de apă sau alimente contaminate. Simptomele includ febră înaltă, slăbiciune, dureri abdominale, cefalee și, uneori, erupții cutanate. Fără tratament adecvat, poate avea consecințe letale. Însă, așa cum subliniază Dr. Florescu, boala este „perfect prevenibilă” prin vaccinare.

Despre necesitatea vaccinării, Dr. Florescu a explicat că ideal, aceasta ar trebui administrată cu aproximativ o lună înainte de plecarea în țările cu risc crescut de transmitere. Totuși, în situații de urgență, vaccinarea poate fi efectuată și în ziua anterioară călătoriei. Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” găzduiește un cabinet specializat în boli tropicale și medicină a călătoriei, unde se evaluează necesitatea fiecărui tip de vaccin, în funcție de destinație și durata călătoriei.

Ce a transmis managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Capitală

Managerul spitalului a mai menționat că vaccinarea împotriva febrei tifoide nu numai că protejează individul călător, dar contribuie și la controlul rezistenței la antibiotice, dat fiind că tulpinile de Salmonella Typhi au devenit din ce în ce mai rezistente.

„Au fost câteva şi anul trecut, cred că trei au fost anul trecut şi unul anul acesta, dar nu sunt noutăţi absolute, sunt cazuri de călători care vin cu această boală ca boală de import, deci nu e o boală achiziţionată în România. Sunt adulţi, din păcate nu au făcut profilaxie, nu s-au vaccinat împotriva febrei tifoide înainte de călătoriile respective. Ultimul caz este din Asia, celelalte trei erau din Africa venite. Sunt măsuri de izolare a pacientului în saloane dedicate, ca şi pentru multe alte tipuri de infecţii digestive, există şi hepatite cu virus A care se transmit digestiv, există şi tot felul de diarei cu clostridium difficile de exemplu sau alte tipuri de infecţii digestive care de asemenea se izolează în saloane dedicate. Febra tifoidă este o boală cu transmitere digestivă, o boală determinată de un germene care se cheamă salmonella typhfi, de unde şi denumirea de febră tifoidă, şi care se produce prin transmitere digestivă, prin ingestie de apă sau alimente contaminate cu salmonella typhi sau mâini murdare. Este o boală care este perfect prevenibilă prin vaccinare dar bineînţeles, ca şi la toate celelalte, condiţia este ca viitorul călător să se adreseze unui medic de specialitate care să-i dea recomandarea de vaccinare.
Contaminarea în mediul înconjurător de către cineva care este purtător sau bolnav poate să determine transmiterea în colectivitatea respectivă”, a explicat managerul Spitalului Victor Babeş din Capitală.

În contextul globalizării și al creșterii mobilității internaționale, cazurile de febră tifoidă „de import” reamintesc importanța consultării medicale pre-călătorie și a vaccinării ca măsuri esențiale de prevenire. Prof. Univ. Dr. Simin Aysel Florescu subliniază că, în pofida avansurilor medicale, complianța la vaccinare rămâne crucială pentru prevenirea reintroducerii și răspândirii bolilor infecțioase în România.

„Febra tifoidă nu este ceva necunoscut în România, în urmă cu mulţi ani exista febra tifoidă loco, ca să spun aşa. Într-adevăr, o febră tifoidă netratată cam prin săptămâna a treia sau a patra de evoluţie, dacă rămâne aşa ignorată şi nu se tratează, poate să determine inclusiv decesul pacientului prin nişte hemoragii digestive cu sfârşit fatal. Vaccinarea împotriva febrei tifoide reprezintă atât un mijloc de prevenire a bolii la cei care călătoresc în zonele de risc, cât şi un mijloc de stăpânire a rezistenţei la antibiotice, pentru că în ultimul timp salmonella typhi a devenit foarte rezistentă la unele categorii de antibiotice, iar tulpinile respective migrează de colo colo dacă nu ne vaccinăm, deci vaccinarea ne protejează şi individual, dar şi ca şi comunitate”, a încheiat medicul.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: