Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 2 septembrie 2023. Cine este sfântul sărbătorit de creștini sâmbătă

Calendar ortodox 2 septembrie 2023. Cine este sfântul sărbătorit de creștini sâmbătă

Calendar creștin ortodox 2023

În calendarul ortodox, data de 2 septembrie este marcată ca o zi de sărbătoare dedicată Sfântului Mamant, un mucenic iubit de fiarele sălbatice, care a trăit și a pătimit în vremea împăratului Aurelian. Această zi aduce în prim-plan povestea impresionantă a acestui sfânt și mărturisirea sa neclintită a credinței în Iisus Hristos, chiar în fața persecuțiilor.

Sfântul Mamant este unul dintre acei sfinți ale căror vieți sunt marcate de evenimente cu totul speciale și semnificative. Încă de la naștere, el a atras atenția prin primul cuvânt pe care l-a rostit. După ce a depășit vârsta de cinci ani, cuvântul său inaugural a fost „mama”. Din acest motiv, sfântul a primit numele de Mamant, care are o însemnătate specială în lumina relației sale profunde cu mama sa, dar și cu divinitatea.

Calendar ortodox 2 septembrie 2023

Sfântul Mamant a trăit o mare parte din viața sa în pustie, unde a ales să se retragă și să își dedice timpul în rugăciune și contemplare. Ceea ce face viața lui Mamant deosebită este legătura unică pe care a avut-o cu animalele sălbatice. El a trăit în armonie cu creaturile pustiei, fiind înconjurat și ocrotit de fiarele sălbatice, care nu i-au adus nicio vătămare. Această relație specială cu natura și cu lumea animală a făcut din Sfântul Mamant un exemplu de smerenie și de respect față de creația lui Dumnezeu.

Sfântul Mamant s-a născut din părinți nobili, tatăl său fiind patricianul Teodot, iar mama sa purtând numele Rufina. Viața lor a fost martirică, întrucât au trăit într-o perioadă în care creștinii erau persecutați aspru din ordinul împăratului Aurelian. Rufina a fost martirizată, iar Mamant a fost crescut de o femeie numită Amina.

O trăsătură notabilă a vieții Sfântului Mamant a fost tăcerea sa în primii ani de viață. Conform scripturilor, el nu a rostit niciun cuvânt până la vârsta de cinci ani, când a spus pentru prima dată cuvântul „mama” în limba siriacă. Această perioadă de tăcere a fost una de reflecție și de pregătire pentru misiunea sa viitoare.

A avut parte de un sfârșit tragic

Când a ajuns la maturitate, Sfântul Mamant a mărturisit cu tărie credința în Iisus Hristos și a devenit cunoscut pentru mărturia sa curajoasă. A fost arestat și trimis în Egeea pentru a fi judecat și osândit de împăratul Aurelian. Chiar și în fața chinurilor și a persecuțiilor, Mamant nu a renunțat la credință și a continuat să mărturisească că Iisus Hristos este singurul Împărat al cerului și al pământului.

Sfântul Mamant, datorită originii sale nobile, a fost supus unor persecuții nemiloase. El a fost condamnat la moarte martirică în anul 275, în timpul împăratului Aurelian. Cu toate acestea, Mamant a rămas ferm în credința sa și și-a dat viața pentru Mântuitorul Iisus Hristos. Astfel, Sfântul Mamant a pătimit mucenicește pentru credința sa și a devenit unul dintre sfinții iubiți și cinstiți în tradiția creștină ortodoxă.

Rugăciune către Sfântul Mamant

Troparul Sfântului Mucenic Mamant

Glasul 4

„Mucenicul Tău, Doamne, Mamant, intru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mânuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: