Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cum poți să bei apă de la robinet, în București. Ce conține, de fapt

Cum poți să bei apă de la robinet, în București. Ce conține, de fapt

Cum poți să bei apă de la robinet, în București. Ce conține, de fapt

De-a lungul timpului, mulți s-au întrebat cât de sigură este apa de la robinet de băut și ce conține, de fapt, ea. Ei bine, un specialist a explicat pe înțelesul tuturor care este procesul folosit în București pentru a capta apa din râuri și a o transforma în potabile. Iată ce substanțe nocive se folosesc pentru a curăța apa.

Cum poți să bei apă de la robinet din București

Mulți se plâng că apa de la robinet din București ar conține prea multe substanțe nocive pentru a fi consumată de către oameni. O ipoteză complet falsă potrivit spuselor inginerului Adrian Stanciu, șeful Direcției de Producție a Apa Nova, pentru ziare.com.

El a explicat că, într-adevăr, apa care curge la robinet în București provine de la râurile din zonă – adică Dâmbovița și Argeș, și că aceasta e tratată cu substanțe precum clor, compuși ai aluminiului și chiar – uneori – acid sulfuric.

Tot el, însă, a precizat că procesul este unul controlat de normele europene și că produsul finit nu dăunează sănătății deloc. Apa obținută nu pune în pericol sănătatea și că e potabilă.

Ce conține, de fapt, apa de la robinet din București

Dat fiind faptul că apa din răuri e din ce în ce mai murdară, procesul este mai complex de la an la an. Prima etapă este a curățării constă în scoaterea nisipului din ea. Pentru a reuși asta există un baraj pe răul Argeș, la Crivina, unde se face asta. Apa brută este trecută prin niște bazine care rețin partticulele de nisip.

A doua etapă constă în limpezirea ei. Cum și după separarea nisipului apa conține microbi, specialiștii adaugă substanțe (numite reactivi) pentru a-i grăbi limpezirea. Aceștia sunt fie sulfat de aluminiu, fie PAX (poli-hidroxi-clorură de aluminiu). În caz că apa este în continuare tulbure se adaugă pulbere de cărbune activ. Iar dacă sunt zile în care apa e și mai tulbure, specialiștii recurg la adăugarea unor picături de acid sulfuric ori lapte de var. „”Ceea ce urmarim este ca apa sa se decanteze eficient. Iar eficienta cea mai buna este atunci cand apa are un anumit PH (indicator al aciditatii apei – n.red.) . Daca PH-ul e prea mare, se poata reduce prin dozarea unei picaturi de acid sulfuric intr-o cantitate mare de apa.”, spune specialistul.

După decantare, apa ajunge în alte bazine, unde trece printr-un nisip special, dur. Ulterior, ca să poată fi băută, trebuie dezinfectată. Ultipa etapă constă, așadar, în tratarea ei cu clor. Fără acest pas, apa nu e sigură pentru consum.

Chiar dupa ce e filtrata, apa tot mai are microorganisme pe care omul n-ar trebui sa le ingereze. La iesire din filtre, aceste microorganisme sunt de pana la 10 ori mai putine decat in apa netratata de rau. Dar important e ca ele inca exista. Si se inmultesc rapid, crescandu-si numarul cu cateva zeci de mii, in numai cateva minute.

Iar singura solutie pentru a le distruge este adaugarea unui dezinfectant, intr-o cantitate mica, dar foarte eficienta. Acest dezinfectant este clorul. El se dozeaza in asa fel incat sa ramana in apa in cantitati infime – cuprinse intre 0,1 si 0,5 miligrame la litru – si in reteaua de distributie (pe tevi si conducte).

Prezenta clorului in apa e un indicator al faptului ca aceasta nu mai contine si microorganisme nocive”, a mai explicat specialistul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini