Redactia.ro
Home » Știri » Imagini cu Templul Solar, din România, care a fost creat de la zero. Formațiunea de pietre atrage „focul viu”

Imagini cu Templul Solar, din România, care a fost creat de la zero. Formațiunea de pietre atrage „focul viu”

Unde se află Templul solar din România?

În inima comunei Groși din Maramureș, o formațiune de pietre poziționate în cerc captează atenția vizitatorilor. Contrar așteptărilor, aceasta nu este rezultatul unei descoperiri arheologice ci, mai degrabă, decorul pentru filmările unui nou film intitulat „Zalmoxis – spiritul lupului”, produs de Walter Ubelhart. Acest ansamblu de pietre reprezintă un templu solar, conceput și construit de la zero, respectând tradițiile istorice, iar în viitorul apropiat, locația va fi extinsă prin adăugarea unui sat dacic.

„Aveam nevoie de un sat unde să putem filma viața de la acea vreme. Ne-am bazat pe un sat care s-a construit la Medieșul Aurit, dar după ce a venit regizorul și a văzut locația a spus că nu se potrivește.  Erau garduri de beton, stâlpi etc”, spune Walter Ubelhart, producătorul și scenaristul filmului.

Filmul care se va filma în România

Nevoia de autenticitate a determinat echipa de producție să caute o locație care să reflecte cu fidelitate viața din perioada dacică, departe de influențele moderne, o misiune dificilă în peisajul contemporan marcat de tehnologie. Inițial, un sat din Medieșul Aurit a fost considerat, însă prezența elementelor moderne l-a făcut inadecvat. Astfel, cu sprijinul Primăriei Groși și prin contribuții din donații și sponsorizări, a început construcția acestui complex cultural.

„Știam că cei de la primărie voiau să facă un proiect, un centru cultural la intrare în comună și am propus atunci să facem provizoriu un sat, un templu solar și câteva case temporare, nu cu statut definitiv.

Dar și ei au fost foarte entuziaști pentru că după filmări, chiar se poate transforma acea zonă într-un fel de locație de agrement, unde să meargă copiii și o să fie ateliere de pictură, de fierărie, iar copiii sunt fascinați de așa ceva”, precizează el.

Într-un gest de colaborare fructuoasă, terenul a fost oferit de primărie, cu înțelegerea că, odată finalizat proiectul filmului, întregul complex – incluzând templul solar și casele construite – va deveni proprietatea comunității locale. Aceste case vor fi transformate în ateliere creative, oferind spații pentru activități de pictură, fierărie și alte meșteșuguri, transformând zona într-un centru de agrement cultural și educativ.

Templul solar care atrage vizitatori

Templul solar, orientat spre solstițiul de iarnă, este deja un punct de interes, atrăgând curiozitatea trecătorilor. Construcția sa nu se bazează pe replicarea unui templu existent, ci pe o creație originală, dezvoltată cu ajutorul consultanților în astronomie. În ciuda denumirii de „templu”, care sugerează o construcție acoperită, acest loc este mai degrabă un spațiu sacru deschis, centrat pe venerarea naturii și a cosmosului.

Atracția principală a templului este „focul viu”, care va arde continuu în centrul său. Acest foc simbolizează nu doar iluminarea și căldura, ci și continuitatea spiritului comunității, cu o persoană dedicată întreținerii acestuia și găzduirii vizitatorilor. Această inițiativă culturală și artistică promite să ofere o fereastră spre trecut, educând și inspirând, în special tânăra generație, despre rădăcinile și tradițiile strămoșilor lor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: