Redactia.ro
Home » Știri » O monedă de aur găsită în Transilvania ar putea schimba istoria României. Misterul unui împărat considerat „fals”

O monedă de aur găsită în Transilvania ar putea schimba istoria României. Misterul unui împărat considerat „fals”

O monedă găsită în Transilvania ar putea aduce schimbări în istoria României. Iată despre ce este vorba, ce legătură are ea cu un împărat considerat „fals” de-a lungul timpului, și ce susțin specialiștii în domeniu de peste hotare și nu numai.

O monedă găsită în Transilvania ar putea schimba istoria României. Misterul unui împărat considerat „fals”

O monedă de aur, antică, a fost descoperită în urmă cu mai bine de 300 de ani în Transilvania, iar acum ar fi dovada care ar putea schimba istoria Daciei și a României, implicit.

Banul respectiv poartă numele unui împărat roman din secolul al III-lea care ar fi condus Dacia, Sponsian, și are gravat portretul lui. El a fost eliminat din istorie pe motiv că ar fi fost un personaj fictiv, însă a existat cu adevărat, de fapt, susțin oamenii de știință citați de BBC. Se pare că banul a fost în circulație acum 2.000 de ani.

„Ceea ce am găsit este un împărat. Era o figură despre care se credea că este un fals şi care a fost ignorată de experţi. Dar noi credem că a fost real şi că a avut un rol în istorie”, a precizat profesorul Paul Pearson de la University College din Londra. Pearson este cel care a văzut în niște fotografii zgârieturile pe suprafaţa monedei şi s-a gândit că puteau proveni de la faptul că moneda a fost în circulaţie. El a contactat Muzeul Hunterian de la Universitatea din Glasgow, acolo unde se afla moneda, a examinat-o şi a confirmat că într-adevăr existau zgârieturi, iar monedele păreau să fi fost ţinute împreună cu altele în punguţele pentru bani, a relatat Digi24.

Cercetătorii trebuie să afle acum cine a fost Sponsian. Ei cred că a fost un comandant militar care s-a declarat împărat al Daciei. Potrivit BBC, studiile arheologice au stabilit că Dacia a fost izolată de restul imperiului roman în jurul anului 260 d.Hr.

„Interpretarea noastră este că a fost însărcinat cu menţinerea controlului asupra armatei şi populaţiei civile, care erau complet izolate. Pentru a crea o economie funcţională, a decis să-şi bată propriile monede”, a spus profesorul Paul Pearson. „Este posibil să nu fi ştiut cine era împăratul real deoarece a avut loc un război civil, însă aveau nevoie de un comandant militar suprem în absenţa unei puteri reale de la Roma. El a preluat conducerea într-o perioadă în care era nevoie de comandă”, a precizat cercetătorul.

Cercetătorii de peste hotare au luat legătura cu Muzeul Brukenthal din Sibiu, care deţine, de asemenea, o astfel de monedă, considerată până acum un fals istoric.

„Pentru istoria Transilvaniei şi a României în special, dar şi pentru istoria Europei în general. Dacă aceste rezultate vor fi acceptate de comunitatea ştiinţifică, ele vor însemna adăugarea unei alte figuri istorice importante în istoria noastră”, a spus managerului Muzeului Brukenthal, Alexandru Constantin Chituţă.

Moneda cu chipul împăratului Sponsian. Foto: phys.org
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: