Redactia.ro
Home » Știri » Românii, prea săraci să meargă în vacanță. Câți își permit de fapt un concediu

Românii, prea săraci să meargă în vacanță. Câți își permit de fapt un concediu

vacanță

Datele Oficiului European de Statistică (Eurostat) arată că românii sunt codași la capitolul vacanță. Mai mult de jumătate dintre ei nu își permit nici măcar un singur concediu pe an.

O statistică publicată luni, arată că 54% dintre români nu şi-au permis în 2019 să îşi cumpere o vacanţă, număr aproape dublu faţă de cel înregistrat la nivelul Uniunii Europene, de 29%.

Procentajul a scăzut gradual din 2010, când 39% dintre europeni nu-şi permiteau să plătească pentru o săptămână de vacanţă anuală departe de casă. Se estimează că această tendință de scădere se va opri probabil în acest an, în urma restricţiilor introduse anul acesta pe plan global pentru a stopa extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi a închiderii frontierelor.

În rândul statelor membre UE, majoritatea românilor (54%) nu îşi putea permite anul trecut să îşi cumpere o săptămână de vacanţă pe an departe de casă. Ei sunt urmaţi de greci (49%), croaţi (48%), ciprioţi (45%) şi italieni (44%), potrivit Eurostat.

Suedezii, turiștii cu cei mau mulți bani de buzunar

În contrast, numai 10% dintre suedezi nu îşi puteau permite să meargă în vacanță anul trecut, ei fiind urmaţi de danezi şi luxemburghezi (ambii cu 11%), finlandezi (12%), nemţi şi austrieci (ambii cu 13%).

Comparativ cu 2010, procentajul persoanelor care nu îşi permiteau anul trecut să plece o săptămână/an în vacanţă departe de casă a scăzut în toate statele membre UE, cu excepţia Italiei şi Greciei, unde a crescut cu patru puncte procentuale, şi, respectiv, cu trei puncte procentuale.

Cea mai semnificativă scădere s-a înregistrat în Letonia (minus 35 puncte procentuale), Malta (minus 30 puncte procentuale), Bulgaria şi Polonia (ambele cu minus 27 puncte procentuale) şi Estonia (minus 26 puncte procentuale).

Suntem codași și la capitolul competenţe digitale

Doar 56% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani din România au competenţe digitale, cel mai redus nivel din Europa, sub Bulgaria (58%), Italia (65%), Ungaria (68%), Letonia şi Luxemburg (ambele 75%), arată Eurostat.

În 2019, patru din cinci tineri (80%) cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani în Uniunea Europeană (UE) aveau abilităţi digitale de bază sau peste acestea, cu 24 de puncte procentuale (pp) mai mare decât ponderea persoanelor cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani (56%).

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: