Redactia.ro
Home » Știri » EXCLUSIV. Statul Român ”sprijină” studenții străini, dar legile le pun bețe în roate! Cu ce se confruntă un student din Albania la facultate în România: ”Cu ce bani ai putea să mai traiești în condițiile astea?”

EXCLUSIV. Statul Român ”sprijină” studenții străini, dar legile le pun bețe în roate! Cu ce se confruntă un student din Albania la facultate în România: ”Cu ce bani ai putea să mai traiești în condițiile astea?”

Statul Român ”sprijină” studenții străini, dar legile le pun bețe în roate! Cu ce se confruntă un student din Albania la facultate în România: ”Cu ce bani ai putea să mai traiești în condițiile astea?”

România este una din țările europene în care învață anual mii de studenți străini. O problemă principală cu care se confruntă aceștia este numărul de ore pe care pot să le muncească cu contract. Un student din Albania mi-a povestit cum l-au afectat legile statului român în privința locului de muncă. 

Statul Român ”sprijină” studenții străini, dar legile le pun bețe în roate

În momentul actual, în România învață aproximativ 25.000 de studenți străini. Deși statul le asigură burse de studii și îi scutesc de taxele impuse de sistemul de învățământ, legile în vigoare le dau bătăi de cap unora dintre aceștia. Este și cazul unui student din Albania, care vrea să facă mult mai mult decât să învețe în această țară.

Spiro Anastas a venit în urmă cu cinci ani în România pentru studii. Acesta a studiat la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicări programul de licență, iar acum studiază Managementul Instituțiilor Media la Master. Anastas este vocea multor studenți veniți în România pentru studii. Deși motivul principal este învățatul, aceștia vor, pe lângă acest aspect, și experiența muncii în domeniu.

Aici intervine problema! Deși statul român îi susține pe aceștia, se pare că legile în vigoare nu le permit să-și acumuleze destulă experiență pentru a lucra în domeniul în care și-au terminat studiile. În acest moment, potrivit legii, studenții străini pot lucra doar cu contract de patru ore, lucru care nu le permite deloc să ducă un trai decent în București.

Potrivit legislației în vigoare, ”străinii titulari ai dreptului de ședere temporară pentru studii pot fi încadrați în muncă pe teritoriul Romaniei fără aviz de angajare, numai cu contract individual de muncă cu timp parțial, cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi”. Astfel, străinii cărora li s-a acordat dreptul de ședere în scop de studii pot lucra pentru a-și completa mijloacele de întreținere numai cu program redus.

”De cinci ani de când sunt în România nu am avut și nu am dreptul de muncă la un program full-time. Asta din cauza legilor care sunt acum în vigoare. Un student străin poate să lucreze cu contract de muncă și să respecte legea doar lucrând patru ore. Problema este că, în București, o capitală europeană, nu poți să te întreți cu un salariu pe care poți să-l iei de la un job de patru ore. Scuza pe care am tot auzit-o este că studenții străini au venit în România pentru studii și nu pentru muncă. Am înțeles asta în primii trei ani de facultate pentru Licență, în care ai un program încărcat la cursuri, dar în programul de Master sau de Doctorat ai posibilitatea de a lucra 8 ore, pentru că faci doar cursuri după-amiaza. Eu am terminat Facultatea de Jurnalism, iar acum studiez Managementul Instituțiilor Media la Master și este frustrant faptul că nu poți nici măcar să intri în profesie din cauza faptului că, majoritatea companiilor mass-media nu oferă un contract cu program part-time”, a declarat Spiro Anastas pentru redactia.ro.

”Cu banii de la stat îți ajunge să cumperi doar apă și paine”

Problema apare atunci când studenții nu se mai pot întreține. După terminarea programului de Licență, cei mai mulți studenți își găsesc un loc de muncă pentru a putea să se întrețină singuri, însă acest lucru nu este valabil și pentru studenții străini, care sunt obligați să se descurce cu suma de 360 de lei oferită de stat.

”Fiind bursier al statului român, acesta mă ajută cu plata taxei de facultate și taxa de camin, dar și cu 360 de lei pe lună, bani cu care ar trebui să mă întrețin. Cu ăia 360 de lei, dacă stăm să calculăm, îți ajung doar să cumperi apă și o pâine pe zi timp de o lună. Dar totuși, dacă ești norocos să ai un job part-time poți câștiga o sumă de 1.000-1.300 lei pe lună, iar acumulați cu bursa respectivă, îți ajung doar pentru o chirie într-o garsonieră. Și mai departe cu ce bani ai putea să mai trăiești? Statul nu se gândește la asta? În momentul în care noi am putea să lucrăm la un program full-time, am putea să ne întreținem bine și singuri făra niciun alt ajutor. Pe lângă faptul că întâmpin deseori probleme în instituțiile statului, unde nu există organizare și este multă birocrație, iar instituțiile nu comunică între ele și uneori apar chiar și discriminări, mai vine și statul cu legi care ne fac viața mult mai grea. În ultimele trei luni am fost acceptat la mai mult de șase posturi, dar nu am putut să încep activitatea pentru că nu se putea face un contract de 8 ore”,  a mai declarat Spiro Anastas pentru redactia.ro.

Anastas a venit și cu o posibilă soluție care ar putea să rezolve problema multor studenți străini care vin în România. Acesta consideră că legile care sunt acum în vigoare ar trebui să fie modificate și reactualizate pentru a le permite studenților să lucreze la un program de 8 ore.

”Soluția pentru această problemă este una simplă: reactualizarea și modificarea legilor pentru studenții străini în dreptul de muncă, ca să putem avea posibilitatea de a lucra la program normal, full-time. Cel puțin în programe de Master și de Doctorat, dacă pentru Licență este prea mult”, a încheiat Spiro Anastas.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: