Redactia.ro
Home » Știri » Tipuri de plastic reciclabil si nereciclabil

Tipuri de plastic reciclabil si nereciclabil

tipuri de plastic

 

Inainte de a-ti prezenta tipurile de plastic reciclabil, iti vom prezenta cateva motive importante care te vor determina sa faci efortul de a recicla selectiv. Stim ca in general doar motivele bine intemeiate pot determina oamenii sa actioneze responsabil. Intreaga lume priveste ingrijorata spre apele acaparate de deseuri, spre schimbarile climatice si nu in ultimul rand, spre modul in care acestea isi pot pune amprenta inclusiv pe starea noastra de sanatate.

Unul dintre aspectele care te vor indemna sa participi activ la procesul de reciclare este sa gasesti motivatia in ceea ce te preocupa sau te vizeaza in mod direct: sanatatea ta si a familiei tale, grija fata de mediu si de animale, viitorul lumii.

Desi exista un temei legal promulgat in anul 2019 prin care este impusa colectarea selective a deseurilor, inca suntem nedumeriti cu privire la tipurile de plastic existente si cum ar trebui acestea reciclate.

PET-uri ( Polietilena teraftalata)

Acest plastic este reciclabil, insa nu se poate reutiliza. Deseurile din PET sunt: binecunoscutele sticle cu apa sau sucuri, caserole de unica folosinta, sticlele cu ulei vegetal etc. Pentru a-ti fi mai usor sa le identifici, te poti uita ambalajul fiecareia si vei regasi codul PET. Nu se reco manda reutilizarea PET-urilor deoarece acestea pot elimina substante extrem de nocive pentru mediu si sanatate in timpul procesului de reciclare.

PVC ( Clorura de polivinil)

Acest tip de plastic nu este reciclabil si nici reutilizabil – PVC-ul este un tip de plastic flexibil ce se utilizeaza in general pentru producerea cablurilor electrice, a jucariilor, a ferestrelor de termopan si a tuburilor responsabile de transportul apei. Desi acesta se regaseste intr-o multime de produse, mai poarta si numele de “plastic otravitor”.

HDPE ( Polietilena de o inalta densitate)

Acest tip de plastic se poate reutiliza si recicla in siguranta si este considerat cel mai putin periculos. In general, polietilena cu densitate mare se foloseste in crearea produselor ce au o durata lunga de viata, de exemplu: ladite, flacoane pentru medicamente, ambalaje, bidoane, jucarii etc.

LDPE ( Polietilena cu densitate mica)

Acest tip de plastic nu se poate recicla, dar este reutilizabil. Polietilena cu densitate mica are un grad mai mic de toxicitate, spre deosebire de celelalte tipuri de plastic, insa nu este reciclabil. Produsele ce au in componenta LDPE sunt: pungi, caserole, haine, iar uneori chiar obiecte de mobilier etc.

PS ( Polistiren)

Acest tip de plastic este dificil de reciclat si face parte din categoria deseurilor periculoase.  Este regasit in: paharele, tacamurile si farfuriile de unica folosinta, materiale de constructii etc. La temperaturi ridicate, polistirenul elibereaza substante care pot fi cancerigene.

PP ( Polipropilena)

Acest tip de plastic poate reciclat si reutilizat doar in anumite conditii. Polipropilena este un plastic usor, dur si rezistent la caldura. Se regaseste in: cosuri de rufe, ligheane, galeti si recipiente precum cele pentru iaurt sau margarina.

Asadar, procesul de reciclare plastic este extrem de important pentru pastrarea unui mediu curat si sanatos. Speram ca informatiile prezentate iti vor fi utile si te vor motiva sa privesti reciclarea ca pe o activitate cat se poate de serioasa si de necesara. Daca dispui de o cantitate considerabila de plastic, poti apela la o firma de reciclare plastic Bucuresti.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: