Redactia.ro
Home » Știri » Ce pensii au, de fapt, magistrații. Ei beneficiază de locuințe pe viață

Ce pensii au, de fapt, magistrații. Ei beneficiază de locuințe pe viață

 Un nou protest în România! Magistrații își suspendă activitatea pe termen nelimitat, nemulțumiți de modificarea pensiilor de serviciu

Pensiile speciale ale magistraților reprezintă 40 % din numărul beneficiarilor de pensii de serviciu, dacă nu luăm în calcul și pensiile militare. Magistrații primesc pensii care pot depăși și cuantumul ultimului salariu net și beneficiază de o serie de facilități de ordin financiar care există și după ce aceștia ies la pensie.

Ce pensii au procurorii și judecătorii în România

Magistrații au parte de pensii speciale în țara noastră, iar cuantumul acestora poate deveni unul amețitor. Legea 303/2004 stabilește ce statut special au procurorii și judecătorii. Aceștia se pot pensiona la vârsta de 60 de ani, adică cu cinci ani mai devreme decât o pot face bărbații din țară și cu trei decât femeile care nu au statut special. Unii magistrați se pot pensiona chiar și înainte de 50 de ani, dacă are o vechime de 25 de ani și presupunem că a început să lucreze sub această funcție de la 25 de ani.

Cuantumul pensiei este de 80 % din salariul de bază brut lunar sau din indemnizația de încadrare brută lunară.

„Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, magistrații-asistenți de la Curtea Constituțională și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel puțin 25 de ani în funcția de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și în funcția de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”, arată articolul 82 din Statutul judecătorilor și procurorilor.

Pentru pensiile magistraților sunt alocate lunar 83.740.00 de lei. Pensia media a unui magistrat este de 19.905 de lei.

Ce alte beneficii financiare au magistrații

Cei care au o vechime de 20 de ani pot beneficia de o indemnizație egală cu șapte salarii de bază.

„Judecătorii și procurorii cu vechime continua în magistratură de 20 de ani beneficiază, la data pensionării sau a eliberării din funcție pentru alte motive neimputabile, de o indemnizație egala cu șapte indemnizații de încadrare lunare brute, care se impozitează potrivit legii. Indemnizația (…) se acordă o singură dată în decursul carierei de judecător sau procuror și se înregistrează, potrivit legii”, arată legea despre Statutul magistraților.

De asemenea, magistraților li se decontează chiria sau li se asigură o locuință de serviciu, ce le rămâne chiar și după ieșirea la pensie. Decontarea chiriei pe lună este diferită în funcție de localitățo. În București, de exemplu, se oferă 700 de euro pentru plata chiriei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: