Redactia.ro
Home » Știri » Cine este șeful Poliției Române și ce dosare a avut în mână

Cine este șeful Poliției Române și ce dosare a avut în mână

Cine este șeful Poliției Române

Cine este seful Politiei Romane. În urma demisiei lui Liviu Vasilescu, a fost pus în funcția de șef interimar al Poliției, Eduard Mirițescu. În urma crimei de la Onești, multă lume a fost curioasă să afle cine este șeful Poliției Române, având în vedere că intervenția autorităților în timpul negocierilor cu agresorul, nu a fost una de succes.

Cine este șeful Poliției Române. Ce dosare a avut în mână

Cine este șeful Poliției Române și ce dosare a avut în mână. După ce Liviu Vasilescu, fostul șef al Poliției Române și-a dat demisia în urma scandalului cu clanul Duduianu, în locul lui a fost pus în funcție Eduard Mirițescu. În trecut, noul șef interimar al Poliției Române, a fost șeful de cabinet al lui Iulian Bah, Sorin Oprea, Bogdan Despescu, actualul secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și Viorel Dosaru, funcție pe care a ocupat-o în timpul mandatelor acestora la șefia IPJ Prahova. În urma crimei din Onești, autoritățile au fost criticate pentru modul în care au acționat pentru a rezolva situația. Polițiștii ajunși la fața locului au apelat la ajutorul unui negociator din Bacău, care a ajuns la fața locului după două ore. Într-un final, negocierea a fost un adevărat eșec, pentru că agresorul i-a ucis pe cei doi muncitori.

Cazurile rezolvate de Eduard Mirițescu

Mirițescu a condus Poliția Prahova într-o perioadă dificilă, pentru că procurorii DNA și ofițerii DGA solicitau arestări pe bandă rulantă în dosare de corupție și chiar de proxenetism în care erau implicați o serie de ofițeri de Poliție. Eduard Mirițescu a condus din februarie 2016 și până în aprilie 2019 Inspectoratul Județean de Poliție Prahova. Mirițescu a fost numit la conducerea Poliției Prahova după ce inspectoratul șef Viorel Dosaru a fost arestat preventiv la cererea procurorilor anticorupție în dosarul în care era inculpat și Sebastian Ghiță. Mai bine de șase luni, Mirițescu a condus inspectoratul, fără adjuncți.

În perioada în care Eduard Mirițescu a fost la conducere, Prahova a devenit primul judeș din țară care a declanșat mecanismul „Alertă Răpire Copil”. În 2018, câțiva copii răpiți pe o stradă din comuna prahoveană Vărbilău, au fost salvați de autorițăți înainte să pățească ceva. De asemenea, în 2016 o femeie a fost găsită moartă pe un câmp, iar cadavrul a fost înfășurat în saci de plastic. În urma unei anchete mai ample, autoritățile, sub conducerea lui Mirițescu au găsit vinovatul, fiind vorba despre amantul acesteia. Tot sub comanda lui Mirițescu, polițiștii prahoveni au reușit să prindă autorii celui mai mare jaf din istoria Prahovei, cu un prejudiciu imens. Sediul Fan Courier a fost spart în septembrie 2016, iar hoții au fost prinși opt luni mai târziu.

În ceea ce privește crima de la Onești, autoritățile au făcut numeroase greșeli. Psihologul criminalist, Liviu Chesnoiu a analizat cazul și este de părere că erorile comise de polițiști în acest caz, sunt foarte mari. „S-a pierdut foarte, foarte mult timp până a venit cineva de la Inspectoratul de Poliție al județului. Acel individ intră într-o criză de timp. E surescitat, e nervos, e coleric și nu se poate înțelege nimeni cu el. Poate dacă poliția din Onești ar fi primit aprobarea să acționeze ei fără să mai aștepte polițiști, experți, poate că totul ar fi fost cu un deznodământ fericit”. A spus specialistul.

Declarația de avere

Conform celei mai recente declaratii de avere depusa de Eduard Miritescu, acesta nu are nicio locuinta in proprietate, insa impreuna cu sotia sa are un teren in comuna Maneciu Ungureni din Prahova.

Cei doi soti au si o masina Mazda, din 2008. Eduard Miritescu are trei conturi bancare, unul in valoare de 74.969 lei, cel de-al doilea de 144.119 lei, iar al treilea de 27.389 lei.

Din declaratia de avere a sotiei sefului IGPR, din 2020 reiese ca Eduard Miritescu a adus, in 2019, urmatoarele venituri: ca sef al IPJ Prahova: 29.122 de lei, ca membru al ATOP (Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica Prahova) Prahova: 2.925 de lei, iar ca sef la IGPR: 102.487 de lei.