Redactia.ro
Home » Stil de viață » Experiment incredibil. Un român a plantat o sămânță într-o damigeană. În ce s-a transformat aceasta după 61 de ani

Experiment incredibil. Un român a plantat o sămânță într-o damigeană. În ce s-a transformat aceasta după 61 de ani

GALERIE FOTO (6) _Un român a plantat o sămânță într-o damigeană

Un român a plantat o sămânță într-o damigeană. Povestea unui român plecat în Marea Britanie a devenit cunoscută pe tot mapamondul. Acesta a făcut un experiment incredibil! În urmă cu 61 de ani a aruncat o sămânță în damigeană, iar rezultatul este complet ireal. În prezent, se află o adevărată grădină în damigeana românului. Cum a fost posibil?

Experiment incredibil. Un român a plantat o sămânță într-o damigeană. În ce s-a transformat aceasta după 61 de ani

Un român a plantat o sămânță într-o damigeană. Lumea este extrem de inventivă, iar unele experimente pur și simplu ne lasă cu gura căscată. Este și cazul românului David Nedelcu, stabilit de mulți ani în Marea Britanie. În 1960, de Paști, bărbatul a decis să facă un experiment ideal. A plantat o sămânță în damigeană, după care a sigilat dopul. David nu a știut niciodată că acest experiment îi va aduce faimă în întreaga lume. După 61 de ani, în interiorul sticlei de damigeană se află o adevărată plantă. Se pare că sămânța a crescut fără nicio problemă în toți aceștia ani, chaiar dacă a avut un mediu lipsit de orice legătură cu exteriorul. Conform bărbatului, ultima oară, vasul a fost deschis în 1972, când acesta a turnat puțină apă în interiorul damigenei.

A plantat o samanta intr-o damigeana

Bărbatul a explicat că a pus un strat de compost, pe care l-a umezit deseori, după care a semănat o plantă, gura vasului fiind acoperită, sigilat. După 49 de ani, de când a udat ultima oară planta, David nu a mai desfăcut capacul damigenei niciodată. În tot acest timp, planta care a crescut în interiorul vasului, nu a primit deloc aer și nici apă. Aceasta s-a transformat într-un sistem autoeficient. Astfel, planta a crescut cât i-a permis vasul, iar frunzele moarte s-au transformat în compost, fiind degajat, în urma descompunerii lor, dioxidul de carbon necesar metabolismului plantei.

Citeste si: A aruncat cojile de portocale într-o zonă defrișată. Ce s-a întâmplat după 17 ani

Natura este întotdeauna plină de surpriză, dar este și mai surprinzătoare atunci când din acțiunile oamenilor ies la suprafață adevărate inovații. În 1997, o companie costaricană de sucuri naturale a aruncat cojile de portocale într-o zonă defrișată. Acest lucru a fost făcut la propunerea ecologiștilor Daniel Janzen și Winnie Hallwachs. Compania a aruncat 12.000 tone de coji de portocale și alte resturi de fructe, după care timp de 10 ani, locul nu a mai fost atins. După 16 ani, Daniel Janzen i-a cerut unui absolvent să inspecteze zona și să-i spună ce s-a întâmplat. Căutând foarte mult, absolventul i-a spus ecologistului că nu găsește zona indicată, iar o săptămână mai târziu, aceștia au revenit și au găsit locul cu ajutorul coordonatelor. Ulterior, au realizat că se aflau fix pe terenul căutat. „Este greu de crezut că singura diferenţă dintre cele două zone a fost grămada uriaşă de coji de portocale. Arătau ca nişte ecosisteme complet diferite”, spune absolventul.

Zona defrișată în acea perioadă, era acum incredibil de bogată, după ce cojile de portocale au transformat pământul arid într-o nouă pădure. În următorii trei ani, Treur și echipa sa de la Universitarea Princeton au studia zona, iar rezultatele au fost impresionante. Pe zona unde au fost aruncat cojile de portocale erau peste douăzeci de tipuri de vegetație, iar solul bogat în nutrienți a fost bun pentru dezvoltarea unor copaci sănătoși și puternici.

Zona in care au fost aruncate cojile de portocale