Redactia.ro
Home » Știri » Virusul gripal din acest sezon este mai periculos. Avertismentul medicilor

Virusul gripal din acest sezon este mai periculos. Avertismentul medicilor

GALERIE FOTO (2)

Se pare că iarna vine cu un virus gripal extrem de agresiv în țara noastră. Medicii ne recomandă să ne vaccinăm din timp înaintea de începerea epidemiei, pentru a fi eficientă.

Recent, autorităţile din România au anunţat că o parte dintre stocurile de vaccin sunt pregătite, iar medicii de familie îi aşteaptă pe cei cu risc ridicat de îmbolnăvire, să se vaccineze.

Ministrul Sănătăţii spune că alte 450.000 de doze de vaccin antigripal din cele 1,5 milioane achiziţionate de Ministerul Sănătăţii vor ajunge în România începând din 10 octombrie, iar 500.000 urmează să fie distribuite în noiembrie.

Începe campania de vaccinare antigripală gratuită

„Acum e momentul să ne vaccinăm. Diversele solicitări de măsuri de vaccinare în plină epidemie, în februarie, nu sunt eficiente. Cu cât ne vaccinăm mai târziu, eficienţa scade, apoi nu mai există vaccin disponibil, pentru că producţia de vaccin încetează producţia în septembrie – octombrie, iar durata de fabricaţie este de patru – şase luni”, a declarat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, la Digi 24.

El a spus că vaccinarea în această perioadă e recomandată pentru că este necesar un interval de două săptămâni pentru apariţia anticorpilor.

Protecţia oferită de către vaccin durează pe toată perioada sezonului de gripă. În consecinţă, majoritatea ţărilor încep campania de imunizare la început de toamnă. În plus, contrar miturilor, vaccinul gripal nu poate provoca gripa, el fiind sigur, spun cercetătorii europeni.

Perioada optimă pentru vaccinare este începând cu luna octombrie, până la sfârşitul lui noiembrie, spun specialiştii.
În 2018, în România s-au înregistrat aproximativ 2.300 de cazuri de gripă şi 199 de decese.

Virusul gripal se schimbă mereu

Există trei tipuri de virus gripal (A, B şi C), care fac parte din familia Orthomixoviridae. Toate cele trei tipuri de virus gripal pot infecta omul, însă virusul de tip A poate infecta şi animale, el fiind responsabil de majoritatea pandemiilor.

Virusurile gripale care determină infecţiile sezoniere se modifică de la an la an, însă sunt puternic înrudite unele cu altele. Oamenii de ştiinţă pot estima modificările pe care aceste virusuri le pot produce şi pot crea vaccinuri care să protejeze populaţia. De asemenea, prin expunerea de la an la an la aceste virusuri asemănătoare, sistemul nostru imunitar îşi dezvoltă proprii anticorpi împotriva lor.

Gripa este mult mai mult decat o raceala severa. Gripa poate conduce la complicatii severe, chiar mortale, precum pneumonie si encefalopatie, in randul persoanelor vulnerabile, nevaccinate. Gripa se deosebeste de raceala si printr-un set de simptome specifice, descris de expertii in boli infectioase de la Cleveland Clinic sub acronimul F.A.C.T.S.:

  • Fever – febra
  • Aches – dureri musculare difuze
  • Chills – frisoane
  • Tiredness – oboseala
  • Sudden onset – debut brusc

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: